Spanje trekt bevel tot `Schengen-opsporing` van Nederlanders in

Rotterdam. Spanje heeft het Europese opsporingsbevel tegen drie Nederlanders ingetrokken nadat het daartoe voor de derde keer bij vonnis van een Nederlandse rechter was veroordeeld. Dat heeft een van de advocaten van de drie Nederlanders, M. Uiterwaal, laten weten. De voorzieningenrechter in Haarlem bekrachtigde vorige maand twee eerdere vonnissen, van de rechtbanken in Alkmaar en Haarlem, waarbij Spanje werd opgedragen de zogenoemde `Schengen-signalering` tegen het drietal te staken. Het Verdrag van Schengen regelt justitiële en politiële samenwerking in een aantal (West)-Europese landen, waaronder Nederland. De drie Nederlanders werden in 1993 in Spanje aangehouden in verband met een drugs gerelateerd delict. Zij hebben hiervoor nooit terechtgestaan, maar door de `Schengen-signalering` werden zij voortdurend aangehouden voor uitlevering naar Spanje. Het land maakte hiervan echter geen gebruik.