Schnyder te sterk en slim voor Krajicek

Michaëlla Krajicek ging op met 6-1 en 6-2 onderuit tegen Patty Schnyder in 57 minuten.

‘Ik wou zo snel mogelijk winners slaan, maar dat lukte gewoon niet.’

„Zij speelde gewoon heel goed en ik kwam maar niet in mijn ritme.” Michaëlla Krajicek moest niet al te lang nadenken over wat er fout ging in haar eerste-rondewedstrijd op de Open Franse tenniskampioenschappen, gistermorgen tegen Patty Schnyder. De Zwitserse liet de beste Nederlandse tennisster van het moment alle hoeken van court central zien in een wedstrijd die er nooit een was: het werd 6-1 en 6-2.

Net als vorig jaar, tegen Daniela Hantuchova, kwam voor Krajicek zo al heel snel een einde aan het grandslamavontuur aan de Porte d’Auteuil. Voor Krajicek was het amper de tweede passage in Parijs, en haar vierde grandslam ooit. Het hard court in Australië is duidelijk beter geschikt voor het spel van Krajicek. Begin dit jaar haalde ze er de derde ronde, waarin ze tegen Amélie Mauresmo moest opgeven wegens de hitte.

De 17-jarige Krajicek had moed geput uit haar laatste toernooi op gravel. In Istanbul had ze immers de halve eindstrijd gehaald, die ze na een goede wedstrijd had verloren van de Russische Anastasia Myskina. Maar daar had Krajicek tijdens haar duel met Schnyder weinig aan. „Ik had het gevoel dat ik constant tegen de wind in speelde”, klonk het een uur na de wedstrijd ietwat berustend.

De linkshandige Schnyder, de nummer negen van de wereldranglijst, had een belabberde voorbereiding achter de rug, met onder andere een verloren wedstrijd vorige week in Straatsburg tegen de Duitse Martina Müller, de nummer 83 van de wereld. Maar daar was tegen Krajicek helemaal niets van te merken. Het zevende reekshoofd speelde een slimme partij en liet Krajicek veel lopen, niet echt een specialiteit van de Nederlandse. Niet één keer kwam Krajicek ook maar in de buurt van de dropshots die Schnyder kwistig rondstrooide. Achtentwintig winners liet de Zwitserse noteren, waarbij negen aces.

Krajicek kon daar amper negen winners tegenover stellen. Samen met 29 rechtstreekse fouten zorgde dat ervoor dat de wedstrijd in amper 57 minuten was afgelopen. „Ik wou zo snel mogelijk winners slaan en zo weinig mogelijk de rally’s aangaan, maar dat lukte gewoon niet”, aldus Krajicek. Ze vond dat ze niet eens zo’n slechte wedstrijd had gespeeld, maar tegen een veel sterkere tegenstandster was gestoten. En nee, spelen op het centre court had haar niet echt zenuwachtig gemaakt. „Dat was mooi. Te kort, maar mooi.”

Krajicek werd de afgelopen dagen in Parijs begeleid door Hans Felius van de Nederlandse tennisfederatie KNLTB. Zondagavond kwam ook haar moeder Paulina aan in Parijs. Haar vader en coach, Petr, bleef in Praag. „Ik wilde het deze keer met mijn moeder proberen”, zei Krajicek over die ‘coachwissel’, al maakte het volgens de tiener niet zo heel veel uit. „Op de tribune heb ik gewoon iemand nodig die me aanmoedigt, en het is ook wel eens gezellig, meiden onder elkaar.” Ook haar halfbroer Richard was niet in Parijs. „Maar ook Richard zou vandaag geen toverstokje hebben gehad.”

Krajicek verheugt zich al op het grasseizoen, al speelt ze eerst in Duitsland clubwedstrijden en neemt ze in Nederland deel aan de eredivisie proftennis, telkens op gravel. „Gras is toch sneller, dat is wel lekker.” De 17-jarige speelt eerst in Rosmalen, als voorbereiding op Wimbledon, het derde grandslamevenement van het seizoen. Daar hoopt ze ook met Richard aan het gemengd dubbel te kunnen deelnemen, een plan dat vorig jaar op het laatste moment werd afgeblazen door een blessure. „Ik zou het zeker heel leuk vinden, maar we zullen pas een weekje voor het toernooi weten of het ook kan.”

    • Dirk Vandenberghe