President Oost-Timor roept op tot einde geweld

Dili. President Xanana Gusmao van Oost-Timor heeft de strijdende partijen van zijn land gisteren opgeroepen een einde te maken aan het geweld. ”Stop met vechten, stop met het in brand steken van huizen, stop de tweedracht”, aldus de president tegenover een menigte betogers in de hoofdstad Dili. Vredestroepen traden hard op tegen betogers die machetes droegen. Het geweld in Oost-Timor tussen rebellerende militairen, leger en politie heeft de afgelopen week 27 levens geëist. Zeker 50.000 inwoners zijn op de vlucht geslagen. Eind vorige week landden 1.300 Australische militairen op het eiland om de rust te herstellen. Volgens de Australische premier John Howard kampt Oost-Timor met slecht bestuur: ”We hebben hier te maken met een heleboel verschillende, ongecontroleerde bendes”.