Politieverdrag Benelux al twee jaar in de wacht

Het politieverdrag tussen Nederland, België en Luxemburg wordt, twee jaar na ondertekening, nog steeds niet uitgevoerd. Grensoverschrijdende samenwerking, bijvoorbeeld bij het opvragen van kentekens, is hierdoor nog niet mogelijk.

Om het verdrag, dat op 26 mei 2004 in Brussel werd ondertekend, te kunnen uitvoeren, moeten duidelijke afspraken worden gemaakt tussen de politieministeries van de drie landen. Bijvoorbeeld over bevoegdheden bij gemengde controles en het uitwisselen van middelen, materieel en kentekengegevens. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de vertraging ontstaan door de moeilijke relatie tussen de Belgische federale overheid en de lokale politiediensten. Maar een woordvoerder van de Dienst Verdragen van Binnenlandse Zaken in België noemt het lange ratificatieproces in Nederland als oorzaak. Pas op 25 april was de goedkeuring in Nederland rond.

Het nieuwe politieverdrag moet ervoor zorgen dat de korpsen in de drie landen minder last hebben van bureaucratische belemmeringen. Zo is voor gezamenlijke controles en patrouilles straks geen toestemming meer nodig van de nationale overheid. „Het verdrag voorziet dat we bepaalde praktische zaken onderling regelen, maar dat is nog niet gebeurd”, zegt Ad Geus, coördinator Internationale Betrekkingen van de politieregio Limburg-Zuid.

    • Huib Modderkolk