Polderhuwelijk

Alsjeblieft’, was het simpele slotwoord van de dertienjarige Ayaan Hanewald, tijdens het huwelijk dat afgelopen zaterdag in politiek en cultureel centrum De Balie werd gesloten. Ze beantwoordde bruidegom Sinan Cihangir. Hij bedankte haar omdat zij hem met haar vragen tijdens de huwelijksceremonie de gelegenheid had gegeven zich te bevrijden van de last die hij al eeuwenlang ongevraagd op zijn schouders gelegd had gekregen: „Dat ik mijn lust niet zou kunnen bedwingen, dat ik je zou moeten onderdrukken, dat ik boven je zou staan. Dit heeft mij als man eenzaam gemaakt. Ik moest je altijd bewaken, nu kunnen we naast elkaar staan.”

Actrice en publiciste Nazmiye Oral was zijn bruid. Samen met haar collega’s van het Zina-platform, dat zich inzet voor gelijkheid tussen de islamitische man en vrouw, besloot zij via dit huwelijk de discussie aan te snijden over gelijkwaardige huwelijkse voorwaarden.

Imams en burgemeester waren getuigen, en onder aanvoering van oud-directeur van Milli Görüs Noord-Nederland Haci Karacer, moesten alle aanwezigen de huwelijksakte met naam en rode vingerafdruk bezegelen. Zo werden ook zij verantwoordelijk voor het welslagen van dit verbond.

Oral en Cihangir willen aan de westerse en de islamitische gemeenschappen nieuwe opvattingen toevoegen. Daarvoor is onderhandelen met tradities vereist. In alle openbaarheid bespraken zij kwesties als maagdelijkheid, een tweede vrouw, en de echtscheiding om zo een ruimte te creëren waarin het oude het nieuwe naast zich duldt als volwaardige toevoeging. Zoals het geval is in een goed huwelijk en in een gezonde samenleving.

Nieuwe ruimte, dus. Of beter: landwinning. Je kunt het bereiken via inpoldering maar ook door een brug te bouwen tussen Nederlandse wetgeving en islamitische tradities. Het leidt tot een einde aan uitsluiting en het moeten kiezen tussen het ene of andere deel van je wezen. De ontginning van dit kleine stukje mentale polder via dit huwelijk leidde tot een enorme opluchting bij alle aanwezigen. Ik getuig: wat een ruimte!

Ellen Walraven

Algemeen directeur van politiek en cultureel centrum De Balie. Medeoprichter van toneelgezelschap ’t Barre Land.

    • Ellen Walraven