Pluizige bolletjes

DVD March of the penguins 2005, Paradiso Home Entertainment. Regie: Luc Jacquet. ****

DVD

March of the penguins

2005, Paradiso Home Entertainment. Regie: Luc Jacquet.

Dat het leven hard is, is een van de drie pijlers van de evolutietheorie, naast genetische variatie en overerving. Hóe hard dat leven kan zijn, is te zien in March of the penguins, de Oscar-winnende documentaire die de barre voettocht van de keizerpinguïn op Antarctica van zeer nabij volgt.

Het is nog steeds een raadsel hoe de vogels de weg weten te vinden op het altijd veranderende ijs zonder vaste oriëntatiepunten.

Hun lange mars naar een veilige paarplek wordt gebracht als een episch verhaal, met commentaar van Urbanus, die zich soms van een wel heel kinderachtig stemmetje bedient („het gaat van brr naar brr…”). Typisch een geval van een antropocentrische blik op de natuur. „Het lijken net mensen”, zegt Urbanus zelfs onomwonden.

Vakkundig worden alle snaren bij de kijker bespeeld: ontroering bij de geboorte van de kuikens, ontzetting bij de komst van een hongerige stormvogel, tranen bij de aanblik van de eenzame, achtergebleven pinguïn en vreugde bij de terugkeer van de moeder, die dagenlang heeft gelopen om voedsel te halen voor de uitgehongerde vader en kind.

Dit pluizige bolletje zal over vier jaar dezelfde ontberingen moeten doorstaan om het eigen kroost op de ijzige wereld te zetten.

    • Mariska Graveland