Oprichter Daewoo tien jaar de cel in

Sommige voormalige topmannen gaan wel de cel in. In Zuid-Korea had de rechtbank vandaag weinig compassie met Kim Woo-choong, oprichter en voormalig topman van het conglomeraat Daewoo.

De 67-jarige Kim moet een celstraf uitzitten van tien jaar, 17 miljard euro terugbetalen aan Daewoo en een boete ophoesten van ruim 8.000 euro. Kim kreeg de straf onder meer voor het plegen van fraude en verduistering van geld.

De oud-topman wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de ineenstorting van Daewoo. Het concern bezweek in 1999 onder een schuldenlast van bijna 60 miljard euro.

Kim vluchtte destijds naar Europa en leefde tot 2005 vooral in Frankrijk. In dat jaar keerde hij terug naar Korea omdat, zo zei hij, in het reine wilde komen met zijn verleden. Bij aankomst werd hij gearresteerd.

Of Kim ook daadwerkelijk in de cel gaat valt te bezien. De rechter stelde een gang naar de gevangenis uit tot eind juli in verband met de slechte gezondheid van Kim. De voormalige zakenman heeft last van zijn hart en verliet de rechtbank in een ziekenhuispyjama en met een infuus in zijn arm.

Daewoo werd na de ineenstorting opgedeeld en verkocht.

Kim begon Daewoo in 1967 als een textielbedrijf en liet het uitgroeien tot een van de grootste bedrijven van Zuid-Korea, actief in onder meer de auto- en scheepsbouwsector. Daewoo was een van de bedrijven die het land na de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig hielp er weer bovenop te komen. Net als veel andere Aziatische ondernemingen leende Daewoo veel te veel geld, een praktijk die het bedrijf de kop kostte en mede verantwoordelijk was voor de financiële crisis in Azië eind jaren negentig. (Reuters, AP)