Ontslag van minister moet crisis bezweren

De Oost-Timorese regering heeft vanochtend de minister van Defensie ontslagen in een poging een einde te maken aan de crisis in het land. De hoofdstad Dili was vandaag opnieuw het toneel van geweld en plunderingen en de kritiek op de buitenlandse vredesmacht groeit.

In Dili leek gisteren de rust enigszins teruggekeerd, maar vandaag plunderden met kapmessen gewapende jongeren het kantoor van de procureur-generaal in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Daarbij is zeker twaalf procent van de totale criminele archieven van Oost-Timor gestolen, waaronder zaken die betrekking hebben op de moordpartijen in 1999 toen Oost-Timor zich afscheidde van Indonesië.

De ruim 1.300 buitenlandse vredessoldaten in Dili probeerden gisteren met arrestaties een einde te maken aan het geweld. Maar de vredesmacht, die in totaal bestaat uit 2.500 soldaten uit Australië, Maleisië en Nieuw Zeeland, heeft niet de bevoegdheid om mensen vast te houden. Daardoor kwamen plunderaars direct na hun aanhouding weer vrij.

Omdat de kritiek op de onmacht van de buitenlandse troepen groeit, kondigde de Oost-Timorese regering vandaag aan dat de Australische troepen snel de bevoegdheid zullen krijgen om verdachten 72 uur vast te houden.

Een commandant van de vredesmacht gaf toe dat het moeilijk is om het geweld te beheersen, maar hij hield vol dat het veilig is voor mensen om terug te keren naar hun huizen. De bewoners van Dili zijn daar minder zeker van. „Zodra de soldaten ergens anders heen gaan, komen de bendes terug”, zei Eduardo Villes.

De onrust in Oost-Timor begon in maart toen premier Alkatiri 600 stakende soldaten ontsloeg. Ze ontvluchtten de hoofdstad en dreigden met een guerrilla als het leger hen niet weer zou opnemen. Dat geschil is uit de hand gelopen. De meeste ontslagen soldaten komen uit het westen van het land, terwijl de top van het leger uit het oosten komt.

Het geschil in het leger is overgeslagen naar de bevolking. Mensen uit het westen worden ervan beschuldigd Indonesië te hebben geholpen tijdens de bloedige afscheiding in 1999. De afgelopen week zijn zeker 20 mensen gedood en ruim honderd mensen gewond bij het geweld in Oost-Timor. Volgens het Rode Kruis zijn ruim 40.000 Oost-Timorezen op de vlucht geslagen. (AP, Reuters)