Noodhulp komt op gang voor slachtoffers Java

Vanuit de hele wereld komt noodhulp op gang voor de slachtoffers van de aardbeving op het Indonesische eiland Java. Bij de beving die de omgeving van de stad Yogyakarta zaterdag trof met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter zijn volgens de laatste gegevens 5.137 mensen omgekomen. Ruim 200.000 mensen raakten dakloos.

Gisterochtend kwamen de eerste hulpvluchten van de Verenigde Naties aan in de stad Solo, op drie uur afstand van de provincie Bantul die het zwaarst werd getroffen.

Volgens plaatselijke hulpverleners is de hulp nog niet toereikend. „Hoe kan ik 40 kilo rijst verdelen onder 1.200 mensen” vroeg één van hen zich af. Langs de wegen staan lange rijen inwoners op hulp te wachten.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono erkent dat de verdeling van goederen weinig georganiseerd verloopt. Na een bezoek aan de slachtoffers riep hij zijn eigen ambtenaren op om ‘flexibeler’ te zijn. „Ik heb gezien dat veel zaken op veel plekken veel sneller moeten”.

Yudhoyono die in het verleden kritiek kreeg omdat hij te aarzelend zou optreden, bracht de eerste nacht na de aardbeving door in een tent met slachtoffers. De president leidt de hulpoperatie persoonlijk vanuit het nabij gelegen Yogyakarta.

Vulcanologen stellen vast dat de actviteit van de Merapi, die eveneens in het gebied ligt, sinds de aardbeving van zaterdag is verdrievoudigd. Onduidelijk is of er verband is tussen de twee natuurverschijnselen.

In Genève zijn verschillende VN-organisaties bijeen gekomen om te spreken over de omvang van de hulp voor de getroffenen. OCHA, de VN-organisatie voor noodhulp, heeft aangekondigd extra geld vrij te zullen maken. Aziatische buurlanden hebben al tientallen miljoenen euro’s, honderden hulpverleners en tonnen voedselhulp toegezegd.

De Indonesische regering maakte gisteren een voorlopige schaderegeling bekend. Slachtoffers kunnen maandelijks rekenen op 12 kilo rijst en een financiële vergoeding van 7,5 euro per persoon. Eigenaren van licht beschadigde huizen krijgen 840 euro, voor de wederopbouw van zwaar beschadigde huizen wil de Indonesische overheid 2.500 euro per huis uittrekken. De totale schade wordt geschat op ongeveer 100 miljoen euro. De Indonesische regering zegt te hopen dat ongeveer de helft van dat bedrag gefinancierd zal worden door buitenlandse steun.