Nieuw reisverslag van Haverschmidt

LEIDEN, 30 mei. Student Nederlands Rick Honings heeft in de bibliotheek van de Leidse Universiteit een handgeschreven reisverslag van François Haverschmidt gevonden. Het verslag uit 1881 van de Nederlandse schrijver en predikant wordt volgende maand in boekvorm gepresenteerd. Haverschmidt (1835-1894) publiceerde in 1867 onder het pseudoniem Piet Paaltjens Snikken en grimlachjes, een reeks romantische gedichten vol ironie en zelfspot. In het verslag dat hij in augustus 1881 maakte over zijn reis met drie vrienden naar Frankrijk en Zwitserland, is hij opgewekt van toon. Haverschmidt maakt onder meer grapjes over een dronken gids en over de manier waarop hijzelf van het bier geniet. Het verslag van de vakantie is volgens Honings erg aantrekkelijk geschreven.