Nederland wordt warmer en natter

De opwarming van Nederland zet door. De mondiale klimaatverandering zal in 2050 leiden tot hogere temperaturen in Nederland, alsmede heviger neerslag en stijging van de zeespiegel.

De winters worden natter en de zomers kunnen fors droger worden. Dat blijkt uit de publicatie van nieuwe klimaatscenario’s van het KNMI in De Bilt. Die zijn vandaag gepresenteerd op de Scheveningse Pier.

De scenario’s geven, anders dan eerdere voorspellingen, een gedetailleerd beeld van de effecten van mondiale klimaatverandering voor Nederland. Dat komt doordat voor het eerst gebruik is gemaakt van een groot aantal klimaatmodellen, gebaseerd op computerberekeningen. Die werden eerder niet ten volle gebruikt omdat ze daarvoor niet betrouwbaar genoeg werden bevonden.

Volgens de klimaatscenario’s is het rond 2050 in Nederland ’s winters gemiddeld 0,9 tot 2,3 graden Celsius warmer dan in 1990 en ’s zomers 0,9 tot 2,8 graden. Die stijging is minder groot dan de stijging de afgelopen vijftien jaar. Die bedroeg 0,5 graden. Wellicht heeft de grilligheid van het weer daaraan bijgedragen, aldus het KNMI. „Waarschijnlijk hebben de natuurlijke schommelingen er de afgelopen vijftien jaar toevallig een schepje bovenop gedaan.” Die schommelingen zullen zich blijven voordoen. Daardoor „is het goed mogelijk dat er in de komende decennia tijdelijk een periode van relatief koel weer zal volgen”, ondanks een gestage opwarming.

De opwarming heeft verschillende effecten. Door een toename van neerslag komt er meer water via Rijn en Maas naar Nederland tijdens de wintermaanden, ook al doordat er in de bergen meer regen valt en minder sneeuw. In de zomer betekent dit een lage waterstand, die de scheepvaart kan hinderen. De behoefte aan verwarming voor woningen, fabrieken en kantoren neemt af. Het aantal stookdagen neemt af met 9 tot 20 procent ten opzichte van 1990. In de natuur begint het groeiseizoen in 2050 gemiddeld 6 tot 19 dagen eerder dan in 1990. De kans op een Elfstedentocht neemt verder af, aldus de scenario’s van het KNMI.

klimaat: pagina 3

Zee blijft stijgen. NRC Handelsblad 300506 / JF / Bron: KNMI