Mislukte koppeling satellieten te wijten aan een reeks fouten

Rotterdam. De mislukking van een `autonome` koppeling tussen twee Amerikaanse satellieten, vorig jaar april, is te wijten aan een reeks fouten en nalatigheden. Dat blijkt uit een samenvatting van het onderzoeksrapport dat de NASA onlangs heeft vrijgegeven. Op 15 april 2005 zou de net gelanceerde DART-satelliet op eigen kracht, dus zonder bijsturing van grondpersoneel, behoedzaam koppelen met de `uitgewerkte` MUBLCOM-satelliet die al sinds 1999 rond de aarde vliegt en zelf niet meer manoeuvreert. Daarna zouden ze samen nog wat kunsten maken. Onbedoeld sloeg de DART in de MUBLCOM te pletter. Op het cruciale moment had zij al haar drijfgas (stikstof) verbruikt omdat de navigatieapparatuur (door een bekende maar verwaarloosde softwarefout) de afstand tot de MUBLCOM steeds verkeerd taxeerde.