Marsrobots kiezen zelf hun foto`s uit

Rotterdam, 30 mei. De Marswagentjes van de Nasa, die al bijna tweeënhalf jaar op de Rode Planeet rondtoeren en wetenschappelijke gegevens verzamelen, krijgen binnenkort nieuwe software die hen in staat stelt zelfstandig beslissingen te nemen. Op die manier kunnen de Spirit en de Opportunity, zoals de karretjes gedoopt zijn, op een intelligente manier besluiten welke foto`s zij naar de aarde sturen. Het gaat daarbij om foto`s van stofwolken en zandhoosjes (dust devils). Nu sturen de Marswagentjes al hun materiaal weg, terwijl de wolkenpartijen en de hoosjes voorbijgaande verschijnselen zijn die maar een fractie van de tijd optreden. Ruimterobotjes en instrumenten in satellieten op intelligente wijze `hun eigen gang` laten gaan heeft de toekomst, aldus de Nasa.