Korting dreigt voor Nederlandse boeren

Den haag/Krems. Ruim negenduizend boeren hebben enkele dagen te laat hun aanvraag ingediend voor de eerste inkomenstoeslag. De boeren dreigen daardoor een strafkorting te krijgen op hun uitkering. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw heeft dat gisteren tegen het ANP gezegd. Het is de eerste keer dat boeren deze toeslag mogen aanvragen. De Europese Unie heeft hiervoor de directe subsidie voor landbouwproductie verminderd, om overproductie te beperken. Voor elke dag vertraging krijgen boeren 1 procent strafkorting op het bedrag. Circa 73.000 boeren hebben de aanvraag tijdig, voor 15 mei, ingestuurd. Van nog eens 11.000 boeren is geen aanvraag binnengekomen, waarschijnlijk omdat ze menen dat ze geen inkomenstoeslag krijgen. Europees Commissaris Fischer-Boel (Landbouw) liet gisteren weten dat zij soepel zijn in deze kwestie. Zij deed haar uitspraak in de marge van informeel beraad van Europese landbouwministers in het Oostenrijkse Krems.