‘Kan nog frivoler’

Op de middelbare school was cabaretier en musicalvertaler Seth Gaaikema (66) goed in opstellen en tekstanalyse, maar spelling interesseerde hem niet. Later studeerde hij af in de Nederlandse taal- en letterkunde en kreeg hij een lesbevoegdheid, waar hij verder niets mee deed. Hij bekeek het vmbo-examen Nederlands (basisberoepsgerichte leerweg).

Wat moeten de leerlingen van het vak Nederlands hebben geleerd?

„Ik vind Nederlands van belang vanwege de taal, de cultuur en de literatuur. De maatschappij wordt steeds praktischer, zonder poëzie. Ik zou het jammer vinden als ons culturele erfgoed niet meer als basis in de lesstof is terug te vinden. Zelf ben ik groot geworden met veel schrijvers, zeer tot mijn plezier. Nu spelen de computer en het Engels een grote rol. Het Nederlands wordt steeds verder weggedrukt. Dat vind ik jammer. Ik vind dat de rijkdom van de Nederlandse taal zeker aan de orde moet komen.”

Wat viel u op aan het examen?

„Er waren vooral multiplechoicevragen, die had je in mijn tijd nog niet. Verder vond ik het een bijzonder lichtvoetig, inventief en vriendelijk examen. To the point ook. De vraagstelling vond ik niet zo gedetailleerd, niet heel moeilijk volgens mij. Met goed lezen kwam je een heel eind. Het informele karakter van de teksten beviel me. Vroeger kregen we alleen plechtstatige opdrachten die ver van onze beleving stonden.”

Welke tekst vond u het leukst?

„Er was een tekst over CliniClowns, heel sympathiek. In de huidige maatschappij is het goed om ook nog een beetje aan de ander te denken. Er zat een zeer originele, speelse schrijfopdracht aan vast. Als ik het examen zou doen, zou ik daar iets moois van maken.”

Wat vindt u ervan dat de leerlingen een clownsneus moesten tekenen?

„Uitstekend. Het kan me niet frivool genoeg zijn. Durf een clown te zijn!”

    • Derk Walters