Kamp: Afghanistan gevaarlijker

De „duidelijke verslechtering van de veiligheidssituatie in heel Afghanistan” heeft geen gevolgen voor de de missie van de Nederlandse troepen in het zuiden van het land. Dat zei minister Kamp (Defensie, VVD) gisteren op een persconferentie van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid in Den Haag.

Dat er een ernstige verslechtering van de situatie zou kunnen ontstaan, was eerder in de Nederlandse analyses voorzien, aldus Kamp. „Het is een ernstig probleem, maar dit is niet het moment om tot nieuwe beslissingen te komen”, meent de minister.

Kamp sprak kort na het bombarderen van een moskee in de provincie Helmand en schietpartijen in de hoofdstad Kabul – twee incidenten waarbij veel burgerslachtoffers vielen. In heel Afghanistan is de afgelopen weken sprake van toegenomen aantallen aanslagen en gewelddadige incidenten.

De situatie toont aan dat de Nederlandse troepen, wier aantal begin augustus tijdelijk tot 2.000 zal oplopen – 1.400 voor de eigenlijke missie en 600 voor de opbouw van bases en dergelijke – zich vanaf het begin van hun aanwezigheid moeten inspannen om „verdere verslechtering te voorkomen”.

In de voorgenomen opzet van de Nederlandse operatie, die zich voornamelijk in de Afghaanse provincie Uruzgan afspeelt en per 1 augustus echt van start zou moeten gaan, komt geen verandering. Ook gaat, volgens Kamp, de terugtrekking van de Amerikanen uit de delen van Uruzgan die de Nederlanders voor hun rekening nemen, gewoon door.

Overigens is het huidige beeld in Afghanistan niet geheel zwart, meende Kamp. „Van een afstand beoordeeld is er in Afghanistan wel degelijk sprake van een belangrijke verbetering. Zo is Al-Qaeda van het offensief in het defensief gedrongen.”

Lees ook de reportage van onze correspondent vanuit Kabul: pagina 6 en 7