Kamer wil einde stijging topsalaris

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer zint op maatregelen om de stijging van de topinkomens in de ambtelijke en semi-publieke sector een halt toe te roepen.

De fracties van CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie overwegen met wettelijke maatregelen te komen als het kabinet de inkomensstijgingen niet matigt. Vanmiddag zouden ze een spoeddebat aanvragen. De VVD ziet niets in wettelijke beperkingen.

Gisteren bleek uit onderzoek van het weekblad Intermediair dat de inkomens van hoge rijksambtenaren en bestuurders bij energiebedrijven, ziekenhuizen, zorginstellingen, woningbouwcorporaties, universiteiten, overheidsbanken en publieke omroepen in 2005 soms aanzienlijk zijn toegenomen. Voor de meeste werknemers in de publieke en private sector gold vorig jaar een nullijn in de CAO-salarissen en was sprake van koopkrachtdaling.

Het kabinet zegt er naar te streven dat het inkomen van de premier (nu rond 130.000 euro) de norm is voor de ambtelijke top. Maar niet alleen de hoogste ambtenaar op het ministerie van de premier, maar ook diens woordvoerder, de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, verdiende vorig jaar meer dan Balkenende.

„We willen op korte termijn van het kabinet opheldering hebben”, zegt Kamerlid Marleen de Pater (CDA). Ze noemt salarisstijgingen van meer dan tien procent zoals die zich in een aantal gevallen vorig jaar hebben voorgedaan, „buiten alle proporties”.

Als de salarissen niet worden gematigd, moet er volgens De Pater wetgeving komen om de salarissen in de publieke en semi-publieke sector te maximeren. Kamerlid Bert Bakker (D66) is al enige tijd bezig met een dergelijke initiatiefwet die hij voor de zomer hoopt te kunnen indienen.

Bakker en De Pater willen weten of het kabinet over topsalarissen heeft besloten. Vergelijking met het bedrijfsleven gaat volgens De Pater niet op. „Het gaat bij de ambtelijke top om de publieke zaak en het gaat in de zorg en het onderwijs om publieke middelen. Er is altijd sprake van te weinig geld.”

De Kamer heeft herhaaldelijk aangedrongen op actie van het kabinet, tot nu toe zonder resultaat. Volgens Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) trekt „veelverdienend Nederland zich geen moer aan van welk debat dan ook”.