Israëlische bezetting van de Golan Hoogte

Na vierduizend jaar komt Israëlische wijn op dronk in Syrië (NRC Handelsblad, 18 mei).

Blijkens het artikel is de het bedrijf `Golan Heights Winery` markt- en exportleider. Inderdaad, in de belastingvrije winkel van het internationale vliegveld van Tel Aviv worden Israëlische wijnen uit de Golan Hoogte verkocht onder het etiket `Golan`. Ik vraag mij af of de NRC-redactie niets bijzonders is opgevallen. Moet ik uit de titel `Na vierduizend jaar op dronk in Israël` afleiden, dat deze krant akkoord is met de permanente Israëlische bezetting van de Golan Hoogte en - in het verlengde - van de Palestijnse bezette gebieden?

Voor de goede orde wijs ik op de uitspraak van het Internationale Gerechtshof uit 2004, dat de Israëlische bezettingen onverkort als illegaal van de hand wijst en meent dat Israël zich daaruit onverwijld moet terugtrekken.

    • Jan J. Wijenberg Oud-Ambassadeur