Hulpverlening op Java komt op gang

Het dodental van de aardbeving van zaterdag op Java is opgelopen tot 5.427. De hulp komt op gang, maar nog niet alle getroffen gebieden worden bereikt.

Bedelende kinderen langs de weg bij Bantul, in een gebied op Java waar de hulpverlening door de slechte infrastructuur en regenval maar langzaam op gang komt. Foto AFP Children begs for alms in front of their destroyed house in Bantul, Yogyakarta province of Cenral Java, 30 May 2006.Countries across the world dispatched aid for tens of thousands of earthquake victims in Indonesia as the United Nations issued an urgent call for field hospitals, medical supplies and tents. The death toll from the Indonesian earthquake rose past 5,400. AFP PHOTO/Jewel SAMAD AFP

De hulpverlening op het Indonesische eiland Java begint, drie dagen na de verwoestende aardbeving van zaterdagochtend, op gang te komen. Het belangrijkste deel van de hulpverlening komt van de internationale gemeenschap, de hulporganisaties van de Verenigde Naties voorop.

Volgens het Indonesische ministerie van Sociale Zaken staat het officiële dodental van de beving nu op 5.427. De meeste slachtoffers, meer dan 3.000 doden, vielen in de directe omgeving van de stad Bantul. De stad zelf bleef relatief ongehavend. Over het aantal gewonden lopen de schattingen ver uiteen. De Indonesische regering spreekt van ruim 2.100 gewonden, het VN-kinderfonds Unicef vermoedt dat het werkelijke aantal bijna het tienvoudige is. Volgens het Rode Kruis zijn ruim 200.000 mensen dakloos geworden.

De situatie in de overvolle ziekenhuizen lijkt iets te zijn verbeterd, maar nog steeds liggen lange rijen patiënten in de open lucht te wachten op verzorging. „De pijn [van sommige gewonden] lijkt ondraaglijk”, zegt een inwoonster van Yogyakarta op de website van de BBC. „Operaties worden op de grond uitgevoerd, waarbij de gewonden op bamboe matjes liggen of op matrassen.”

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zei vanochtend dat de verzorging van de gewonden nu nog de absolute prioriteit heeft. Volgens de president, die sinds zaterdag door de regio trekt, moet alles op alles worden gezet om „zoveel mogelijk levens te redden”. Om die reden ook hebben de Verenigde Naties drie veldhospitalen, elk met een capaciteit van honderd bedden, naar Java gezonden. De noodvoorzieningen, inclusief tenten, medische apparatuur en generatoren, moeten deze week nog aankomen.

Soortgelijke hulp komt nu uit alle delen van de wereld aan in de regio ten zuiden van Yogyakarta. Het staatspersbureau Nieuw China meldde vanochtend dat een Chinees team van veertig man is geland op het vliegveld van Solo. Het team is nu onderweg naar het ongeveer 60 kilometer verderop gelegen Bantul om daar een veldhospitaal in te richten. Behalve medici maken reddingswerkers en seismologen deel uit van de Chinese delegatie. Tegelijkertijd landden vanochtend op het vliegveld van Yogyakarta twee Amerikaanse legertoestellen met onder andere zware grondverzetmachines aan boord en ook een veldhospitaal. Het vliegveld van Yogyakarta raakte zaterdag beschadigd maar is weer opengesteld voor hulpvluchten en goederenverkeer. Volgens de VN, die gisteren coördinerend beraad hielden in Genève, hebben meer dan 22 landen gereageerd op het Indonesische verzoek om hulp.

Dat betekent niet dat alle slachtoffers worden bereikt. Regenval en gebrekkige infrastructuur verhinderen transport naar afgelegen gebieden. Jumadi bijvoorbeeld, een moeder van twee jongens die blootsvoets bij haar staan langs de weg van Yogyakarta naar Bantul, heeft nog geen hulp gekregen. Daarom houdt ze een doosje op en vraagt voorbijgangers om een aalmoes. „Wat kan ik anders doen?”, zegt ze, „In ons dorp zijn veel doden gevallen, alle huizen zijn ingestort en we hebben geen hulp ontvangen van de regering.”

De regering heeft die hulp wel beloofd. Gisteren maakte ze bekend dat de slachtoffers maandelijks kunnen rekenen op 12 kilo rijst en 7,5 euro per persoon. Eigenaars van licht beschadigde huizen krijgen 840 euro, voor de wederopbouw van ingestorte huizen is 2.500 euro beschikbaar. Yudhoyono waarschuwde ambtenaren geen misbruik te maken van de situatie en geld in eigen zak te steken. (AP, Reuters, AFP, BBC)