het beeld

Twee gedenkwaardige televisiemomenten op één maandagavond: kom daar maar eens om in dit ver gevorderde stadium van het seizoen. Toch gebeurde het gisteren onverwachts.

Het eerste was het interview van Matthijs van Nieuwkerk (een beetje) en Wilfried de Jong (hoofdzakelijk) in Holland Sport (VPRO) met voetballer Patrick Kluivert. Aan de vooravond van zijn dertigste verjaardag, die precies samenvalt met die van die andere spits, Ruud van Nistelrooy, liet de topscorer aller tijden van het Nederlandse elftal zijn „autobiografie” schrijven. Van Nistelrooy is de hoop des vaderlands op het komende wereldkampioenschap, Kluivert werd niet geselecteerd. Hij denkt dat het met blessures te maken heeft, maar er zouden ook karakterproblemen zijn. Ze worden tegengesproken in het boek, tot stand gekomen op basis van dagelijkse gesprekken met een sportjournalist. Maar De Jong legde feilloos bloot dat die problemen nog steeds een rol spelen.

In 1995 veroorzaakte de voetballer een auto-ongeluk, waarbij de theaterdirecteur Putman om het leven kwam. Kluivert zegt dat hij daar nog elke dag mee opstaat en inmiddels contact heeft met de nabestaanden van het slachtoffer. Hij zou ze in februari van dit jaar toevallig zijn tegengekomen in het restaurant van het Okura-hotel en toen telefoonnummers en mailadressen hebben uitgewisseld. Hij noemt dat „een geschenk uit de hemel”. De Jong, die Putman goed kende, had het gecheckt bij de familie en ontdekt dat Kluivert pas een dag voor het verschijnen van zijn boek een eerste sms’je verstuurde. Op lastige vragen daarover had hij in Holland Sport geen antwoord en verpestte zo zijn kans op publieke rehabilitatie, het vermoedelijke oogmerk van het boek.

Jezelf in de vingers snijden was de opzet van de laatste, dubbele aflevering van Spuiten en slikken (BNN). In de pauze, rond middernacht, nam presentatrice Sophie Hilbrand een vette joint en nuttigden haar sidekicks Filemon Wesselink en Sander Lantinga respectievelijk een kopje paddestoelenthee en een xtc-pil. De bedoeling was om te ontdekken of je onder invloed van drugs een rechtstreeks televisieprogramma kunt presenteren. In alle eerlijkheid werd een fragment getoond uit De Laatste Show (VRT) van eind december 2003, toen presentator Mark Uytterhoeven, al zijn gasten en de cameralieden zich expres laveloos hadden gedronken voor het begin van de uitzending. Het resultaat was toen een jolig soort agressie.

Spuiten en slikken heeft een educatieve taak ten aanzien van seks en drugs, dus werd er onder invloed over „hele lange piemels” gebabbeld. De xtc-pil leek de minste waarneembare problemen op te leveren, maar Filemon viel bijna in slaap en Sophie was zo stoned als een garnaal. In het begin leidde dat tot hilarische momenten van ongecoördineerd gedrag en woordgebruik en van algehele lodderigheid. Zoals een van de aanwezige waarnemers opmerkte was het net als met benevelde deelnemers aan het uitgaansleven: wie zelf niets genomen heeft, is eerst gecharmeerd maar het wordt snel stomvervelend.

Eén ding bewees BNN wel met het experiment. Presenteren op televisie vereist concentratie, controle en overzicht. Wie dat in kennelijke staat nog weet op te brengen in de mate van Sophie Hilbrand, is een televisiekoning(in).

    • Hans Beerekamp