Geen referendum Bosnische Serviërs

De Bosnische Serviërs mogen niet wat de Montenegrijnen wel mochten: stemmen over hun onafhankelijkheid. Dat heeft Christian Schwarz-Schilling, de Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, gezegd.

De regering van de Bosnische Republiek wil een referendum, en er zijn 50.000 handtekeningen opgehaald om die wens kracht bij te zetten. Maar Schwarz-Schilling zei dat het Montenegrijnse referendum het resultaat was van afspraken die in 2002 bij de vorming van de unie Servië en Montenegro zijn gemaakt, terwijl het bestaan van de Bosnische Republiek het resultaat is van het vredesakkoord van Dayton in 1995. Dat akkoord bepaalt dat binnenlandse problemen alleen kunnen worden opgelost met instemming van beide entiteiten van Bosnië, de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie.

In Montenegro zelf komen de oppositiepartijen die tegen onafhankelijkheid zijn, nog steeds met nieuwe bezwaren tegen de uitslag van het referendum. Gisteren stelden ze dat 40.000 niet-bestaande kiezers hebben gestemd. Voorstanders van de onafhankelijkheid zouden 40.000 valse identiteitskaarten hebben laten drukken. Die zouden zijn gebruikt door kiezers die aldus meer dan één stem zouden hebben uitgebracht.

De EU liet gisteren weten een punt te zetten achter de vraag of het referendum eerlijk en vrij is geweest: zij erkent de uitslag, ongeacht de opvattingen van de Montenegrijnse oppositie. (VIP)