Gaat een man erin, komt een man eruit

Eerst zie ik de diamant in zijn oor binnenkomen en daarna volgt al snel Patrick Kluivert zelf. Hij is in het Krasnapolsky Hotel, want net als Clarence Seedorf en De Neger Die Voor Niemand Buigt heeft hij nu ook een boek uit: Kluivert. Geschreven door Telegraaf-journalist Mike Verweij, die hem maandenlang interviewde. Dat was volgens Kluivert een therapeutische ervaring, al gelooft hij niet in therapie.

De presentatie verloopt jolig, al is het maar omdat er allemaal kleine jongetjes in voetbalpakjes rondgalopperen. Is dit Kluiverts bastaardenelftal, van al die orgies met allerhande Marielles, vraag ik me af. Nee: slechts drie van de tien jongens blijken kinderen van Kluivert te zijn. „Gaat een man erin, komt een man eruit” zegt hij in zijn boek over het feit dat hij drie zonen heeft. Ik vermoed dat dit een mooie oude Amsterdamse wijsheid is.

Op de vraag waarom hij zijn autobiografie op de rijpe leeftijd van 29 jaar heeft laten schrijven, antwoordt Kluivert, uiteraard in de tweede persoon: „Op een gegeven moment ben je in een tijdperk van je leven en dan vind je het wel op zijn plaats om je gevoelens op papier te zetten.”

Kluivert is een bijzonder boek. Zo heb ik nog nooit een autobiografie aangetroffen waarin een situatieschets van een auto-ongeluk staat. Ook heb ik zelden een autobiografie aangetroffen waar de volledige tekst van het lied All My Life van K-Ci & Jojo in geciteerd wordt. Er staan ook eindeloze navertellingen van trainingen en wedstrijden in Kluivert. „Als de kans op blessures te groot werd, trok ik een trainingsbroek aan”: dat soort onverwachte kijkjes in het leven van een topsporter.

En natuurlijk lezen we over het Versace-huwelijk van Patrick en zijn ex, Angela, die hij steeds Ans of, nog vreemder, Ans-tussen-aanhalingstekens noemt. (Ans vind ik een beetje een voetbalvrouwennaam uit de negentiende eeuw. Ik weet overigens niet wat erger is, Angela, Ans of ‘Ans’ heten.) Voorspelling: over twee weken lezen wij over de hereniging van Pat en Ans.

En voor de echte voetbalfans alvast dit nieuws: Kluivert komt terug. Denkt hij zelf. En anders heeft hij interesse in een carrière als topkok. „In de middag- en avonduren lijkt het me leuk om iets met mijn grote passie koken te doen.” Ah, denkt de oplettende lezer. Vandáár die pakjes Aromat en Maggi-mix, die hij steeds liet invliegen toen hij in Engeland speelde.

    • Aaf Brandt Corstius