Egyptenaar dronk al vroeg witte wijn

Rotterdam, 30 mei. De oude Egyptenaren dronken niet alleen rode wijn, maar ook witte. De witte wijn stond er zelfs in hoog aanzien en speelde - net als rode - een belangrijke rol in de begrafenisrituelen. Dit blijkt uit chemische analyse van de resten in zes grote kruiken uit het graf van koning Toetankhamon (18de dynastie, ca. 1320 voor Chr.), waarover Spaanse wetenschappers rapporteren in het Journal of Archaeological Science van augustus. Tot nu toe was altijd aangenomen dat pas met de Hellenistische dynastie van de Ptolemaën (332 - 44 v. Chr.) witte wijn zijn intree deed in de Egyptische cultuur. In oude teksten wordt alleen gesproken over rode wijn (als er al een kleur wordt genoemd) en op afbeeldingen wordt wijn meestal donker afgebeeld. Maar nu blijken vijf van de zes onderzochte amforen in het graf van Toetankhamon witte wijn te bevatten.