Een miljoen muisklikken

De Zweedse Europarlementariër Cecilia Malmström

Al bijna 150 duizend Nederlanders hadden tot gisteravond hun zegen gegeven aan Cecilia Malmström. De Zweedse europarlementariër lanceerde begin deze maand de website oneseat.eu, een initiatief dat moet leiden tot het einde van de maandelijkse verhuizing van alle 732 europarlementariërs van Brussel naar Straatsburg en terug. Deze gewoonte kost tientallen miljoenen euro’s per jaar. Geld dat beter besteed kan worden, aldus de critici.

Malmström, sinds 1999 namens de Zweedse liberalen lid van het Europees Parlement, streeft naar een miljoen handtekeningen. Die wil zij aanbieden aan de Europese Commissie. Gisteren aan het begin van de avond waren er volgens een tellertje op de site al bijna 300.000 elektronische handtekeningen binnengekomen.

Wat verklaart de enorme respons uit Nederland?

„Van Nederlandse collega’s in het Europees Parlement weet ik er dat er in Nederland al langer over dit onderwerp wordt gediscussieerd. In Nederland hebben de media ook veel aandacht aan mijn initiatief besteed.”

Ziet u een verband met de Europese Grondwet? Daar stemden de Nederlanders vorig jaar ook tegen.

„Ik denk niet dat alleen eurosceptici meedoen. Ik krijg veel reacties van mensen die zeggen niet tegen Europa te zijn, maar tegen zo’n dure, zinloze verhuizing. Ik kan me wel voorstellen dat in Nederland sinds het ‘nee’ tegen de Grondwet een klimaat is gegroeid waarin meer open over dit soort zaken kan worden gepraat.”

Reageren er veel Fransen? Zij stemden ook tegen de Grondwet.

„Een paar duizend. Veel, als je bedenkt dat Frankrijk ooit voor vergaderen in Straatsburg heeft gepleit.”

Gaat uw initiatief iets veranderen?

„De Europese Grondwet stelt dat burgers de Europese Commissie kunnen dwingen een kwestie te behandelen, door in een petitie een miljoen handtekeningen te verzamelen. De Grondwet is inderdaad nog niet aangenomen, maar commissaris Wallström (Communicatie) heeft beloofd dat zij de zaak zal aankaarten, mits wij een miljoen stemmen verzamelen.”

De petitie, inclusief actueel deelnemertal, staat op www.oneseat.eu

    • Mark Schenkel