Een eigen huis en twee auto’s

Marleen Pape (30) werkt als docent grafimedia op een vmbo in ArnhemSalaris: 2.050 euro bruto per maand plus ongeveer 400 euro bruto als freelancer op een reclamebureauHypotheek: 500 euro brutoBoodschappen: 200-250 euroAuto’s: 70 euro aan belasting en verzekeringOverige verzekeringen:180 euroSparen: 100-150 euro

Kun je goed met geld omgaan?

„Ja, ook al interesseert geld me niet echt. Ik pin per week een bepaald bedrag, bijvoorbeeld honderd euro, en probeer daar dan al mijn uitgaven als boodschappen en uitgaan van te doen. Dan zie ik beter waar het naartoe gaat. Ik leen geen geld van anderen, daar hou ik niet van. Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Maar als ik iets koop, kijk ik wel eerder naar of ik iets mooi vind dan naar de prijs. Als die designstoel meer mijn smaak is, kies ik gewoon de dure.”

Waar spaar je voor?

„Meestal voor onverwachte uitgaven en reizen. Nu heb ik net een huis gekocht, dus gaat mijn spaargeld daarheen. Deze zomer wil ik een dakterras gaan bouwen. Ik heb een bouwdepot bij de hypotheek genomen, maar wil zoveel mogelijk zelf bekostigen. Dat gaat wel een paar duizend euro worden, dus vakantie zit er niet in.”

Je geeft geld uit aan meerdere auto’s?

„Ja, ik heb er twee. Een eend en een Citroën AX. De eend is een plezierauto. Ik gebruik hem alleen in de zomer. De AX is een diesel, daarmee kan ik spotgoedkoop naar mijn werk rijden. Omdat ik een collectieve verzekering bij de Citroënclub heb, valt het mee hoeveel de auto’s me kosten.”

Verdien je hetzelfde als je vrienden?

„Ik denk dat ik gemiddeld zit. Er is welgeteld één vriend van mij de commerciële wereld ingegaan, de rest zit in creatieve en sociale sectoren. Het is raar, iedereen heeft een inkomen maar er wordt nooit over gepraat. Toen ik in China reisde, was de derde vraag, na „Hoe heet je?” en „Wat doe je?” altijd „Hoeveel verdien je?” In het begin is dat vreemd, je bent niet gewend om tegen een vreemde even te vertellen wat je verdient. Maar het is daar net zoiets als hoe wij hier over het weer praten.”

Je spaart, maar beleg je ook?

„Nee. Ik heb niets met geld, en heb ook geen zin om energie te steken in het volgen van beleggingen. Hoewel, ik heb wel een beleggingshypotheek genomen. Dat was het voordeligst. Maar daar hoef ik me, als het goed is, niet mee te bemoeien. Ik leef in het nu en denk niet vaak over hoe mijn financiële situatie in de toekomst zal zijn. Met pensioenen of levensloopregelingen ben ik ook niet bezig.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven