De Ridder redt Jong Oranje

Via enkele omwegen en wat geluk hebben de voetballers van Jong Oranje op het Europees kampioenschap uiteindelijk toch voldaan aan de door bondscoach Foppe de Haan uitgesproken doelstelling: een plaats in de halve finales. Een late maar meer dan verdiende 1-0 zege in de laatste groepswedstrijd tegen Italië was precies genoeg om de groepsronde te overleven. Invaller Daniël de Ridder zorgde een kwartier voor tijd voor het enige doelpunt.

In de halve eindstrijd is Frankrijk donderdag de tegenstander.

Jong Oranje eindigde door de overwinning als tweede, achter Oekraïne. Regerend Europees kampioen Italië verzamelde net als Oranje in totaal vier punten. Het onderlinge resultaat is bij een gelijk aantal punten doorslaggevend op het EK.

Dat het elftal van De Haan zich tot de beste vier ploegen van Europa mag rekenen, leek lange tijd uitgesloten. Jong Oranje maakte de eerste week weinig indruk. Het openingsduel tegen Oekraïne ging terecht verloren: 1-2. In de wedstrijd met Denemarken voetbalde Nederland iets beter, maar nog altijd niet goed: 1-1.

De andere uitslagen in de poule vielen precies in het voordeel van Jong Oranje uit, zodat het elftal van De Haan zelfs met één punt uit twee wedstrijden plaatsing voor de volgende ronde in eigen hand hield. Na het nodige rekenwerk en bestudering van de UEFA-reglementen, bleek een overwinning op Italië voldoende.

De Haan passeerde De Ridder en startte voor het eerst zonder echte buitenspelers. Tegen het einde van de wedstrijd maakte de speler van Celta de Vigo alsnog zijn opwachting. Hij stond net twee minuten in het veld toen hij na een voorzet vanaf links de bal achter doelman Gianluca Curci kopte: 1-0. (ANP)