De mooiste gehandicapte vrouw van Nederland

Wie: Denise Vanderbroeck.

Waarom: ze is morgen finaliste bij de eerste Mis(s) verkiezing, een schoonheidswedstrijd voor gehandicapte jonge vrouwen.

Haar rechterarm is enigszins verlamd en door een erfelijk aandoening loopt ze onhandig, net alsof ze haar enkels heeft verzwikt. Maar zou Denise Vanderbroeck (23) daarom niet in bikini op televisie moeten verschijnen? Niet mee moeten doen aan een schoonheidswedstrijd voor vrouwen met een zichtbare lichamelijke handicap? „Ik loop op vakantie ook graag in bikini”, zegt ze met een lach. „Het wordt geen seksbommenstrijd waarbij ik in string een dansje moet doen.”

Met elf andere jonge vrouwen doet ze mee aan de eerste Mis(s) verkiezing, die morgen wordt uitgezonden door de TROS (Ned. 2, 20.30 uur). De omroep gaat op zoek, staat op de website, naar „de mooiste, slimste, charmantste, meest doortastende en meest betrokken gehandicapte jonge vrouw van Nederland”.

De winnaar krijgt een achtdaagse reis naar Aruba en een scooter en wordt gekroond door minister-president Balkenende. Allemaal leuk, zegt Vanderbroeck. Maar voor haar is het belangrijkste dat de titelhouder een jaar lang ‘Ambassadeur van Onbeperkt Nederland’ wordt, een goodwillfunctie bij het Nationaal Revalidatie Fonds.

Spreekbuis worden van mindervalide Nederland, dat is haar ambitie. Op de Hogeschool Rotterdam, waar ze marketing & communicatie studeert, zet ze zich al jaren in voor studenten met een beperking. „Ik zeg altijd: ‘Laat je niet leiden door de dingen die je niet kan.’ Accepteer geen baan onder je niveau alleen maar omdat je blind bent of mank loopt. Volg je hart en probeer de dingen te doen die je graag wil doen.”

Als ambassadrice zou ze haar opvattingen landelijk kunnen uitdragen, realiseert ze zich. En kan ze bijvoorbeeld bewerkstelligen dat valide mensen zich minder krampachtig gedragen tegenover mensen met een beperking. „Wees niet bang om te vragen wat iemand mankeert. Soms kijken mensen me zo raar aan. Dan vraag ik: ‘Wil je graag weten wat ik heb?’ Zo breek je het spanningsveld.”

De competitie met de andere finalistes ziet ze niet als een concurrentiestrijd. „We hebben hetzelfde doel: de beeldvorming wijzigen.”

    • Arjen Ribbens