Centraal Museum moet schilderijen teruggeven

UTRECHT, 30 mei. Het Centraal Museum moet Pluimvee van Melchior d`Hondecoeter afgeven aan de familie aan wie het oorspronkelijk toebehoorde. Door de oorlog raakte het schilderij onvrijwillig uit haar bezit. Ook De Heilige Petrus berouwvol van Guido Reni gaat terug naar deze familie. Dat is het gevolg van een advies van de Restitutiecommissie. De stukken werden teruggevraagd door de erfgename van wijlen Erwin Simon. Hij was van joodse afkomst en had de Duitse nationaliteit. Tot begin 1938 woonde en werkte hij in Berlijn en legde hij een kunstverzameling aan. Als gevolg van de anti-joodse wetgeving vertrok hij in 1938 met zijn echtgenote naar Nederland. Het statenloos geworden paar vestigde zich in Enschede en werd actief in het verzet. Simon heeft in de jaren 1941-1942 een aantal schilderijen uit zijn verzameling, waaronder de geclaimde werken, verkocht aan verschillende kunsthandelaren in Nederland. Volgens de Restitutiecommissie was de verkoop werken onvrijwillig en een gevolg van omstandigheden die direct verband houden met het naziregime.