Bij aanslagen Irak 61 doden op één dag

Na een voor Iraakse begrippen betrekkelijk rustige zondag – ‘slechts’ acht doden – is gisteren in Irak het sektarisch geweld hoog opgelaaid: bij aanslagen vielen 61 doden. Onder hen waren twee Britse journalisten in dienst van het Amerikaanse tv-station CBS.

De bloedigste aanslag werd gepleegd in Khalis, tachtig kilometer ten noorden van Bagdad, waar veertien doden en zeventien gewonden vielen. De slachtoffers waren op het moment van de aanslag op weg naar hun werk op de basis van een Iraanse oppositiegroep, de Muhajedeen Khalq. De groep beschuldigde Iran en zijn shi’itische bondgenoten in Irak ervan achter de aanslag te hebben gezeten.

Twee aanslagen in de sunnitische wijk Adhamiya in Bagdad eisten kort na elkaar respectievelijk twaalf en vijf doden. In een aangrenzende shi’itische wijk, Kazimiya, vielen door de ontploffing van een onder een minibus verstopte bom zeven doden en negen gewonden.

De twee Britse journalisten kwamen om bij een aanslag op de Amerikaanse legerpatrouille waarmee ze onderweg waren. Die aanslag, gepleegd met een autobom, kostte ook een Amerikaanse militair en een Iraakse tolk het leven; een Amerikaanse journaliste van CBS liep zware verwondingen op. Sinds maart 2003, toen de door de Verenigde Staten geleide invasie van Irak begon, zijn daar inmiddels ten minste 92 journalisten omgekomen.

In Basra, in het zuiden van Irak, bezweken gisteren twee Britse soldaten die zondag met twee collega’s gewond waren door de ontploffing van een langs de weg verborgen bom aan hun verwondingen.

In Bagdad is gisteren na een onderbreking van enkele dagen het proces tegen de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein en zijn zeven medeverdachten hervat. Ze staan terecht wegens een campagne tegen shi’itische inwoners van de stad Dujail, waar na een mislukte aanslag op Saddam Hussein in 1982 honderden inwoners werden opgepakt, van wie er 148 ter dood werden veroordeeld en geëxecuteerd.

Een anonieme getuige nam het gisteren op voor de rechter die indertijd de doodvonnissen uitsprak, Awad al-Bandar, een van de beklaagden op het proces tegen Saddam. De getuige zei dat Al-Bandar „humaan en rechtvaardig was en recht sprak volgens de wet”. Volgens de aanklagers ging het echter om een schijnproces, waarbij de 148 beklaagden samen slechts één verdediger hadden. (Reuters, AFP, AP)