Bestsellerauteur Oomen stapt over naar Querido

Francine Oomen, een van de best verkopende schrijvers van kinder- en jeugdboeken, stapt over naar uitgeverij Querido. Dit heeft Querido gisteren bekend gemaakt. Oomens huidige uitgever, Unieboek, zegt haar vertrek „te betreuren”.

Francine Oomen (Laren, 1960), die sinds 1992 meer dan 130 boeken schreef, is een fenomeen in de wereld van het Nederlandse kinderboek. Van haar Hoe overleef ik...-boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Deze boeken werden de afgelopen drie jaar op rij bekroond met zowel de Prijs van de Nederlandse Kinderjury als die van de Jonge Jury. Haar signeersessies bieden filmsterachtige taferelen, met kinderen die met dranghekken in de rij moeten worden gehouden.

De overstap is volgens Oomen ingegeven door de wens om haar schrijverschap verder te ontwikkelen. „Mijn jeugdboeken wil ik inhoudelijk verder verdiepen. Daarnaast ben ik nu bezig poëzie te schrijven en werk ik ook aan een roman voor volwassenen.” PCM-uitgeverij Unieboek heeft echter aangegeven dat Oomen dergelijke aspiraties elders moet ontplooien. Dat wordt nu bij de redacteuren van Querido, die Oomen in april bij toeval ontmoette in Suriname: „Dat klikte meteen. Querido biedt een voedingsbodem.”

Querido staat bekend als een ‘literaire’ uitgever, die grossiert in Gouden Griffel-boeken. „De kloof die de laatste vijftien jaar wordt gevoeld tussen literaire en populaire kinderboeken is kunstmatig. Voor zover die wel bestaat, wil ik die dichten”, zegt Bärbel Dorweiler, uitgever van Querido kinderboeken. „De komst van Francine Oomen is een grote stap voor de verbreding van ons fonds, waarmee al een paar jaar bezig zijn.”

Dorweiler vindt Oomen „de beste in haar genre”, al is dat genre niet makkelijk te duiden. „Haar Hoe overleef ik...-boeken spreken kinderen aan van acht, negen tot zestien, zeventien jaar. De boeken zijn heel goed geschreven uit de belevingswereld van kinderen en zijn een soort cursus in zelfredzaamheid.”

Het nieuwe boek van Oomen verschijnt dit najaar al bij Querido. Daarnaast komt in 2007 een Hoe overleef ik...-film uit en komt er eind dit jaar een Hoe overleef ik...-tijdschrift. Oomen: „Dat tijdschrift wordt informatief en krijgt een groot boekenkatern.”