Beenhakker deed het alleen voor Rinus

Leo Beenhakker is in 1990 bij het WK voetbal in Italië enkel en alleen uit „respect voor Rinus Michels” bondscoach geworden van het Nederlands elftal. Daarmee wilde hij voorkomen dat ‘zijn werkvriend’ Michels „op zijn knieën naar Barcelona moest” om Johan Cruijff te benaderen voor de functie. Dit onthult Beenhakker in het boek Een elftal bondscoaches dat vandaag is verschenen.

Beenhakker werd aangesteld als opvolger van Thijs Libregts, die door de KNVB op non-actief was gesteld. Tijdens een stemming op Schiphol hadden acht spelers echter hun voorkeur uitgesproken voor Cruijff, vijf voor Beenhakker en twee voor Aad de Mos.

Na zestien jaar heeft Beenhakker besloten naar buiten te treden over het toernooi, dat eindigde in een sportief drama voor Oranje. Het Nederlands elftal won destijds in Italië geen enkele wedstrijd. Na het toernooi in 1990 zei Beenhakker dat „75 procent van de oorzaken van de deceptie nooit naar buiten is gekomen”. Daarvan maakt hij nu in het boek „een belangrijk deel bekend”.

Beenhakker wist op het moment dat hij instemde met het verzoek van Michels dat hij aan een onmogelijke missie bezig was. „Ik heb het uitsluitend en alleen gedaan voor mijn werkvriend Michels.” Onder diens leiding als coach was Nederland twee jaar eerder Europees kampioen geworden. Beenhakker: „Ik was idolaat van die man. Ik had met Rinus een uitstekende werkrelatie. Destijds was de relatie Cruijff-Michels heel gespannen [..]. Op weg naar de bekerfinale in Rotterdam, toen we samen in de auto zaten, zei Michels tegen me: ‘Leo, doe het me niet aan dat ik op mijn knieën naar Barcelona moet gaan’. Historische woorden. Ik weet niet wat er mis was tussen die twee, ik heb me er nooit mee bemoeid [..]. Echt, de enige reden dat ik ja heb gezegd, is voor Rinus geweest. Ik wist dat ik het niet moest doen, omdat het in principe een kansloze missie was. Van Basten, Gullit, Rijkaard, Ronald Koeman, Vanenburg. Op Gullit na hadden ze allemaal al een keer onder Cruijff gewerkt bij Ajax.”

beenhakker: pagina 11

    • Erik Oudshoorn
    • Koen Greven