Alcohol drinken tegen vaatziekten: dagelijks en veel

Rotterdam, 30 mei. Mannen die alcohol drinken omdat het gezond is voor hart en bloedvaten, kunnen het best iedere dag drinken. Dat blijkt uit een ruim 5 jaar durend Deens onderzoek onder bijna 55.000 mensen van 50 tot 65 jaar dat afgelopen zaterdag is gepubliceerd in de British Medical Journal. Voor vrouwen maakt de frequentie weinig uit. Eenmaal per week alcohol verlaagt het risico op hart- en vaatproblemen bij vrouwen al met 35 procent. En dat blijft zo bij dagelijks drinken. Bij mannen daalt het risico van 7 tot 40 procent bij toenemende drinkfrequentie van een tot zeven dagen per week. Het is ook duidelijk dat bij vrouwen geldt: hoe meer, hoe beter voor het hart. Wie drie dagen per week één glas drinkt loopt meer risico op hartziekten dan wie op die drie dagen iedere keer een fles wijn drinkt. Bij mannen doet de hoeveelheid er niet zo veel toe. Over lever- en hersenziekten ging dit onderzoek niet.