Akkoord vliegdata ongeldig verklaard

Het akkoord dat de Europese Unie in mei 2004 sloot met de Verenigde Staten over de verstrekking van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers is onrechtmatig.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vanmorgen bepaald. De Europese wet waarop het akkoord tussen Brussel en Washington is gebaseerd, biedt voor de uitwisseling van de vlieggegevens geen juiste rechtsgrond, aldus het hof.

De uitspraak betekent dat de EU en de VS een nieuwe overeenkomst moeten maken. Daarvoor hebben ze tot 30 september de tijd. Tot dan blijft de nu nietig verklaarde overeenkomst van kracht, zo heeft het hof bepaald. De Europese Commissie zei vanmorgen alles in het werk te zullen stellen de kwestie voor 30 september op te lossen.

De zaak was bij het Hof van Justitie, de hoogste rechter in Europese aangelegenheden, aangespannen door het Europees Parlement. Volgens het parlement waren de Europese Commissie en de EU-regeringen hun boekje te buiten gegaan. Bovendien was het akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens volgens het parlement in strijd met de Europese regels over bescherming van de privacy.

Op het eerste punt (rechtsgrondslag) stelt het hof het parlement in het gelijk. Omdat deze juridische basis al niet deugt, hoefde het hof verder niet in te gaan op de eventuele privacyschending.

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington eiste de Amerikaanse regering meer gegevens van de luchtvaartmaatschappijen over hun passagiers. Behalve naam en adres, wilden de Amerikanen ook informatie over onder meer creditkaart, e-mailadres, maaltijdservice aan boord, vliegfrequentie en verblijfplaats. Namens de EU-landen onderhandelde de Europese Commissie over de verwerking en overdracht van deze gegevens. In mei 2004 werd een akkoord bereikt.