7 redenen om uit te gaan

Eliades Ochoa MDF21128015. EL MUSICO ELIADES OCHOA, DURANTE SU PARTICIPACION EN EL FESTIVAL (LA OLA CUBANA), QUE SE LLEVO A CABO LA NOCHE DE AYER EN EL AUDITORIO NACIONAL DE LA CIUDAD DE MEXICO. EL CUAL DEDICARON AL RECIENTE FALLECIDO CANTANTE POLO MONTANEZ. NOTIMEX/FOTO/FERNANDO ACEVES/FRE/ACE/
Eliades Ochoa MDF21128015. EL MUSICO ELIADES OCHOA, DURANTE SU PARTICIPACION EN EL FESTIVAL (LA OLA CUBANA), QUE SE LLEVO A CABO LA NOCHE DE AYER EN EL AUDITORIO NACIONAL DE LA CIUDAD DE MEXICO. EL CUAL DEDICARON AL RECIENTE FALLECIDO CANTANTE POLO MONTANEZ. NOTIMEX/FOTO/FERNANDO ACEVES/FRE/ACE/ NOTIMEX

Hanninkshof

Usselerhofweg 5, EnschedeTelefoon (053) 428 31 29keuken open 11.00-21.30, za vanaf 16.00 Frans / Italiaansgem. prijs 3-gangen à la carte: 34 euroCategorie: high tea

Twente heeft mooie asperges, en daar kan de kok van dit in een oude boerderij gevestigde restaurant leuke dingen mee doen. Maar hij beheerst ook netjes opgemaakte borden en een zuinig gebruik van kruiderijen en andere sterke smaakversterkers. Hoewel de onzichtbare bediening soms iets te vlot is met het bijschenken, heeft zij goed door hoe het werkt. De prijsstelling is het tripje waard.

uitstekend | Op 5 april weer eens geweest, en het was nog beter dan de vorige keer. Coquilles perfect gaar, Barbarie-eend zeer smaakvol en trio van kalf bijna perfect. De rekening is bijna een lachertje. (13-04-2006, M.v.T. te Utrecht)

goed | Onze gasten waren verrast over de huidige kwaliteit en komen spoedig terug. Bevlogen jonge bediening, met goede uitleg over de te kiezen wijnen.

Heerlijke gerechten en voor ons als westerlingen een verrassende prijs-kwaliteitverhouding. (24-10-2005, H.V. te Almere)

2 FILMKLASSIEKER

Otto e mezzo (Fellini)

Nijmegen: Cinemariënburg. Aanvang: 19.30. Nabespreking: Mark Meuldijk. Inl/res: 0900-5894636 & www.lux-nijmegen.nl

Vanavond wordt in het kader van het kleine retrospectief aan Federico Fellini de film Otto e mezzo (Italië 1963) vertoond. Otto e mezzo is een superieur amalgaam van scènes die nog heel lang natrillen op het netvlies. Dat de enige logica in de film de logica van de hoofdpersoon is, deert niet. Niemand anders had Fellini’s alter ego zo harteloos en hartgrondig kunnen spelen als Marcello Mastroianni: de vrouwenheerser, het moederskindje, de leugenachtige minnaar en de impotente echtgenoot.

3 CABARET

Jubileumshow Purper 100

Veldhoven: Theater de Schalm. Aanvang: 20.15. Inl/res: 040-2533578 & www.deschalm.com

Cabaretgroep Purper viert zijn 25-jarig bestaan. Naast initiator Frans Mulder staan vanavond Erik Brey, Jos Brink, Tony Neef en een mystery guest op het programma. Er wordt veel gezongen – vooral succesnummers uit vorige voorstellingen. Een van de hoogtepunten is Requiem, een op stemmige muziek gezet gedicht van Ed Hoornik (‘te Middelharnis is een kind verdronken’). Deze feestelijke Purper-editie is een toonbeeld van gedistingeerd amusement.

4 CABARET

Theo Maassen

Rotterdam: Nieuwe Luxor Theater. Aanvang: 20.00. Inl/res: 010-4843333 & www.luxortheater.nl

Theo Maassens voorstelling Tegen beter weten in gaat over de dood die hem dwarszit, terrorisme en de gedachte dat de meeste wereldproblemen misschien wel onoplosbaar zijn. Een samenhangend wereldbeeld heeft Theo Maassen in deze voorstelling niet te bieden. Hij zoekt en tast en hangt op het ene moment de kwajongen uit om dan razendsnel te schakelen naar de rol van de geëngageerde satiricus die hoopt met denkkracht een eind te maken aan alles wat niet deugt.

5 CUBAANSE MUZIEK

Eliades Ochoa y Grupo Patria

Amsterdam: Melkweg, Lijnbaansgracht 134. Aanvang: 20.00. Prijs: 25 euro. Inl/kaarten: 020-6912385 & www.melkweg.nl

De Cubaanse gitarist/zanger Eliades Ochoa brengt vanavond met zijn band Grupo Patria, bestaande uit 7 muzikanten, de Cubaanse sonmuziek ten gehore. Eliades Ochoa (1946) werd wereldberoemd nadat hij in de jaren 90 meespeelde in de groep Buena Vista Social Club. Voor het Umoja project van Bløf nam Eliades Ochoa onlangs samen met de Zeeuwse band het nummer Hemingway op.

6 DEBAT

Hoezo Koopmansgeest?

Utrecht: Louis Hartlooper Complex (LHC). Aanvang: 20.00. Inl/res: 030- 332430 & www.tumultdebat.nl

Nederland scoort als ondernemend land al jaren matig tot slecht op internationale ranglijsten. Toch groeit sinds enkele jaren het aantal startende ondernemingen in Nederland weer en steeds meer vrouwen en allochtonen beginnen een zaak. Ontstaat er langzaam dan toch een ondernemende sfeer in Nederland? Debatleider is John Driedonks. Met Amerika-deskundige Maarten van Rossem, Roel Wolbrink (New Tailor), Naima Nejjari (Platform Nieuw Ondernemerschap,Utrecht). Inleiding: Alexander Fernandez (Streamline).

7 WK VOETBAL

Thuiswedstrijd Duitsland

Amsterdam: Goethe-Institut. Aanvang: 20.00. Voertaal: Nederlands/Duits. Toegang: 5 euro. Inl: 020-5312912 & www.goethe.org

De twee auteurs van voetbalboeken Raf Willems (o.a. Van Bensemann tot Beckenbauer. De verborgen geschiedenis van het Duitse voetbal, ) en Dietrich Schulze-Marmeling (Die Geschichte der Fußball-Weltmeisterschaften 1930-2006, ) belichten de internationale voetbalwereld en het imago van Duitsland. Gespreksleiding: Guus van Holland, voormalig chef van de sportredactie van NRC Handelsblad.

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens