www.nrc.nl

Who’s next. Presentator Robert van de Roer neemt in dit programma iedere werkdag de krant door met bekende en minder bekende Nederlanders uit het nieuws. Hij ontbeet vanochtend met de Friese Fado-zangeres Nynke Laverman (foto) en besprak met haar het nieuws van vandaag uit de nrc.next: het noorden en de Randstad, het Fries en haar plotselinge doorbraak.

Nynke Laverman (25) komt uit het dorpje Weidum in Friesland. In 2002 studeerde zij af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Haar stage volgde ze als actrice bij het toneelgezelschap Tryater, waar zij daarna in meerdere voorstellingen te zien was.

Who’s next wordt uitgezonden op RTL 7 om kwart voor een en herhaald om kwart voor zes. Alle afleveringen zijn na afloop ook op internet te bekijken op www.nrc.nl/whosnext

Egyptische activist. Internetjournalist Marie-José Klaver blogt over digitale zaken. Vandaag over een Egyptische activist. „Vanuit een cel slaagt de 24-jarige politieke activist Alaa Abdel-Fattah erin om een weblog bij te houden. Abdel-Fattah, die sinds mei in de gevangenis zit wegens zijn pro-democratische opvattingen, schrijft zijn berichtjes op stukjes papier die de gevangenis worden uitgesmokkeld. Zijn vrouw Manal Hassan zet de berichten vervolgens online. Manalaa heet het weblog, een samentrekking van hun beider voornamen. Het is in het Engels en Arabisch geschreven. Manalaa, dat twee jaar bestaat, is een trefpunt voor Egyptenaren die het autoritaire regime in Egypte willen hervormen tot een democratie. Er staan onder meer aankondigingen van demonstraties en foto’s op. Ook andere democratisch gezinde webloggers kunnen hun stem op Manalaa laten horen.”

www.nrc.nl/klaver