Vier doden bij demonstratie van Azeri in Iran

Teheran, 29 mei. Bij betogingen van Iraanse Azeri tegen een spotprent in een Iraanse krant zijn gisteren in Nagadeh in het noordwesten van Iran vier mensen om het leven gekomen en 43 gewond. Dat heeft een Iraanse generaal gemeld. Hij gaf geen enkel detail over wat er in Nagadeh precies is gebeurd. De spotprent, die beledigend werd geacht voor de Azeri, verscheen onlangs in het regeringsorgaan Iran, dat prompt door de regering zelf werd verboden. De Azeri maken een kwart van de bevolking van Iran uit. De Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, repte gisteren van een ”complot van de vijanden van Iran”, die volgens hem ”de Azeri gebruiken om etnische spanningen op te drijven”. Hij voorspelde een mislukking van die pogingen, omdat ”de Azeri altijd een beslissende rol hebben gespeeld bij de verdediging van de Islamitische Republiek en de territoriale integriteit”.