Verjaardagstaart

Een kleuter en een peuter zitten in gestreepte badstoffen pyamaatjes op een gifgroen vloerkleed. Ze hebben allebei vuurrode wangen en glanzende oogjes. Op de achtergrond zwerven ballonnen en een stuk gescheurd papier met clowntjes erop.

De foto is genomen op mijn tweede verjaardag. Volgens mijn moeder hadden mijn broer en ik die dag minstens 39 graden koorts. Dat weerhield ons er zo te zien niet van om een flink stuk taart naar binnen te schuiven. Slagroomtaart is het. Drie lagen kruimelige cake met huishoudjam ertussen, rondom gecamoufleerd met een duimdikke laag room en bestrooid met musketzaad in alle kleuren van de regenboog. Ik weet niet beter of verjaardagstaarten zijn zelfgemaakt.

Vrijdag wordt mijn oudste zoon zes. Op een paar van de verjaardagstaarten uit zijn leven was ik erg trots. De aardbeientaart met mascarpone die ik maakte op zijn tweede verjaardag, de reuzensoesjesberg toe ie drie werd. En vorig jaar, die ijstaart met schuimpjes, dat was een doorslaand succes. Dit jaar wordt alles anders. Tijn wil een echte taart. „Hoezo, een echte taart?” vraag ik kribbig. „Ik wil een echte verjaardagstaart, van de bakker. Niet zo’n stomme die jij maakt.” Au, mijn moederziel, mijn bakkershart, mijn ego. Die taart van de bakker komt er. Sponzige cake met brandweerrode aardbeienjam en een verstikkend dekbed van eeuwigstijve slagroom. Bovenop in geel en zwart glazuur een afbeelding van Pikachu en zes druipkaarsjes in vloekende tinten. Akkoord. Maar ik ben zo’n dwaze moeder die toch ook nog zelf een taart wil bakken. Hij moet zo mooi worden en zo lekker, dat Tijn de komende tien jaar niet meer naar een bakkerstaart taalt. Heb jij een goed recept voor me?

Oh ja, het wordt een ridderfeest.

Hieronder het recept voor de ijstaart van vorig jaar. Ik maakte hem van chocoladeijs, maar een jarig meisje wil natuurlijk een roze taart van aardbeienijs. Stem de kleur van de schuimpjes ook af op de doelgroep. Je hebt trouwens eiwitschuim nodig, dus dit is niet het moment om die puntzak overjarige sinterklaasschuimpjes weg te werken.

voor minstens 12 kinderen:

2 liter roomijs

250 – 300 g. eiwitschuimpjes

versiermateriaal: musketzaad, zilverpilletjes, hagelslag, sterretjes (vuurwerk), kaarsjes

Haal het ijs uit de vriezer (maximaal een halve dag tevoren, in verband met de bacteriegevoeligheid van ontdooiend ijs) en laat het in 20 – 30 minuten zachter worden. Breek de helft van de schuimpjes in stukjes en schep deze erdoor. Doe het ijs in een bolvormige kom en strijk de bovenkant glad. Laat de ijstaart minimaal 3 uur aanvriezen. Hang als het taartmoment is aangebroken de kom even in heet water en stort hem op een schaal. Plak er rondom de rest van de schuimpjes tegenaan en bedelf hem onder de versiering.

Deze week in koken etc: Help, mijn kind is jarig.Praat mee over taarten, traktaties, patat en poffertjes: www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil