Veilig gokken op een nederlaag van RBC

Aan schandalen in landen als Italië en Spanje kan Nederland vooralsnog niet tippen. Wanneer in die landen een rel uitbreekt, lijkt iedereen betrokken. Ook de toppers.

Bijvoorbeeld in het wielrennen, waar in het dopingschandaal rond Manolo Saiz zo’n beetje alle renners van naam worden genoemd. De Spanjaard Roberto Heras was al eerder betrapt op epo-gebruik, maar in het spoor van Saiz vallen ook namen als Ivan Basso en Jan Ullrich. En Alexander Vinokoerov, een derde kanshebber voor de komende Tour de France, is ook betrokken: hij maakt deel uit van Saiz’ ploeg Liberty Seguros. Of beter voormalige ploeg, want de sponsor heeft zich schielijk teruggetrokken.

Grote namen staan er ook in Italië op het spel. Rond het omkoopschandaal in het voetbal wordt niet alleen landskampioen Juventus verdacht van malversaties, ook de positie van bondscoach Marcello Lippi staat op het spel. Zijn zoon zou spelers een plaats in het nationale team hebben toegezegd, als zij van zijn diensten gebruik zouden maken.

En in Nederland? Daar lijkt de omkoopaffaire voorlopig te draaien om een wisselspeler van ADO Den Haag. Ook het reeds gedegradeerde RBC wordt genoemd. Een Chinese tussenpersoon zou de Roosendalers geld hebben geboden voor een nederlaag. Alsof één gokker in het Verre Oosten in het afgelopen seizoen geld wilde zetten op een overwinning van RBC.

Van een grote affaire vooralsnog geen spoor. Justitie spreekt van een breed onderzoek naar misstanden, maar verdere aanwijzingen blijven uit. Een heel verschil met de werkwijze in Italië en Spanje waar van uur tot uur te volgen is wie er wordt verhoord. En waarom.

Zijn de Nederlandse sporters zo bedreven in bedrog dat het niemand opvalt? Of heeft Henk Kesler gelijk? De directeur betaald voetbal van de KNVB suggereerde eerder dat Nederlanders te calvinistisch zijn om zich aan dit soort schandalen schuldig te maken. Dat doen wij hier niet.

Met de nadruk op ‘hier’. Zowel in Duitsland (Thijs Waterink), Engeland (Hans Segers) als in België (onder anderen John de Bever) kwamen Nederlandse voetballers in opspraak bij omkoopaffaires.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle