Uribe wint ruim in Colombia

De zittende Colombiaanse president Álvaro Uribe heeft de presidentsverkiezingen gisteren overtuigend gewonnen. De 53-jarige advocaat kreeg in de eerste stemronde 62 procent van de stemmen. Hij kan daardoor meteen zijn tweede termijn als president van Colombia beginnen.

Uribe is de eerste president sinds 64 jaar die een tweede ambtstermijn op zich neemt. Om dat mogelijk te maken, liet hij vorig jaar de grondwet wijzigen. Daarvoor was het presidenten verboden zich onmiddellijk weer verkiesbaar te stellen.

De president dankt zijn populariteit voornamelijk aan zijn harde aanpak van het geweld dat Colombia al meer dan veertig jaar in zijn greep houdt. Regeringstroepen, extreemlinkse guerrillero’s, extreemrechtse paramilitairen en drugsbaronnen bestrijden elkaar.

Uribe’s plan voor ‘democratische veiligheid’ bracht vijfentwintig procent meer soldaten en politieagenten op straat. De defensie-uitgaven verdubbelden bijna tijdens zijn eerste termijn. Met militaire steun van de Verenigde Staten voerde hij het omstreden ‘Plan Colombia’ uit, een poging om de cocaïnehandel te bestrijden. Uribe wist ook tienduizenden paramilitairen te ontwapenen in ruil voor amnestie. Aan de vooravond van de verkiezingen zei Uribe dat hij bereid is te onderhandelen met de marxistische groepering FARC als die de wapens wil neerleggen.

Anders dan bij de vorige verkiezingen in 2002 hebben de FARC-rebellen deze keer in de door hen gecontroleerde gebieden opgeroepen om te gaan stemmen. Weliswaar niet op Uribe.

De verkiezingen zijn naar Colombiaanse maatstaven rustig verlopen, op „kleine incidenten” na. De opkomst voor de verkiezingen was laag. Meer dan de helft van de Colombianen nam niet de moeite om te gaan stemmen.

Ondanks de monsterzege van Uribe was ook de linkse oppositiekandidaat Carlos Gaviria „zeer tevreden” met het resultaat. Gaviria werd tweede met 22 procent van de stemmen, een record voor de linkse democratische partij in het conservatieve Colombia. Verliezer was de liberale centrumpartij van Horacio Serpa, die amper 12 procent van de stemmen haalde.

De herverkiezing van Uribe is goed nieuws voor de Verenigde Staten na de golf van linkse verkiezingsoverwinningen in Latijns-Amerika. (Reuters, AP, AFP)