Topinkomens in de publieke sector weer gestegen in 2005

Rotterdam. De topinkomens in de publieke en non-profit sector zijn afgelopen jaar opnieuw gestegen. Naast de topmannen van de energiebedrijven, gingen ook universiteitsbestuurders, topambtenaren en bestuurders van grote zorginstellingen er in 2005 in inkomen fors op vooruit. Dat blijkt uit een onderzoek van weekblad Intermediair dat morgen verschijnt.

Terwijl in het bedrijfsleven de winsten aantrokken en de bonussen weer werden uitgekeerd, zaten ambtenaren en hun trendvolgers op de nullijn. Dat gold niet voor de top. Zo ging Peter Kortenhorst, directievoorzitter van Connexxion, er ondanks negatief bedrijfsresultaat 11 procent op vooruit met een inkomen van 529.000 euro. Ook topbestuurders van zorginstellingen verdienden fors meer. Kostte Jan Schnerr van Zorggroep Utrecht-West zijn werkgever in 2004 nog 185.000 euro, in 2005 was dat 225.000 euro. De grens van twee ton wordt ook door steeds meer universiteitsbestuurders doorbroken. Het inkomen van Thijs Wöltgens (Open Universiteit) steeg met 20 procent naar bijna 230.000 euro.

Wim Kuijken ging er 15 procent op vooruit. De secretaris-generaal van Algemene Zaken is met 186.461 zijn politieke baas Balkenende gepasseerd.