theatertips Holland Festival

Vrijdag opent het Holland Festival, een jaarlijks in juni in Amsterdam gehouden, meerdaags festival van muziek, dans en theater, met de opera After Life van Michel van der Aa. Klassieke en moderne muziek domineren het festival, maar er is ook mooi internationaal theater te zien. Hier zijn vijf HF-voorstellingen waar wij naar uit kijken:

1 SentimentiMelancholiek meeslepend muziektheater van Johan Simons’ NTGent, over een man die terugdenkt aan zijn jeugd in de jaren vijftig, toen zijn moeder een verhouding had met een Italiaanse gastarbeider. Aria's van Verdi begeleiden de dramatische momenten. Met Chris Nietveld, Jeroen Willems, Fedja van Huët, Frank Lammers en anderen.2-4 juni Westergasfabriek2 Mozart en SalieriDe Russische dichter Poesjkin schreef in1826 een dramatische schets over Mozart, waarmee hij krachtig bijdroeg aan de verspreiding van de roddel dat Mozart vermoord zou zijn door zijn rivaal Salieri (zie ook de film Amadeus). Sovjetburgers zagen in de tekst vooral een botsing tussen de dissidente kunstenaar en de staatskunstenaar. Regisseur Anatoli Vassiliev maakt van de zeven bladzijden tekst groots muziektheater, met requiemmuziek van Martynov.11-13 juni Stadsschouwburg3 MacbethIn Shakespeares Macbeth, moordt een Schotse graaf er op los, aangespoord door zijn vrouw, om koning te worden en te blijven. In Duitsland was deze bewerking van regisseur Jürgen Gosch een relletje omdat hij het stuk laat spelen door zeven naakte heren die met bloed, poep, pies en meel smijten. Dit alles komt echter volkomen vanzelfsprekend over en staat geheel in dienst van het donker middeleeuwse gruwelsprookje.14-15 juni Westergasfabriek4 GatzThe New-Yorkse groep Elevator Repair Service, speelt een ruim zes uur durende bewerking van F. Scott Fitzgeralds roman The Great Gatsby, over een mysterieuze self styled man die in de roaring twenties legendarische feesten geeft voor de jetset. De groep plaatst dit verhaal in een geestige raamvertelling over een kantoortuin.14-17 juni Bellevue5 Hedda GablerIn deze klassieker van Ibsen speelt Halina Reijn een romantisch, hooghartig meisje dat graag met haar vaders pistolen speelt. Zij heeft zichzelf opgesloten in een huwelijk. Als een oude liefde van haar langskomt, loopt de zaak snel uit de rails. Regisseur Ivo van Hove maakt van Hedda een 21-eeuwse, New-Yorkse hedoniste.21-24 juni WestergasfabriekHolland Festivalkaarten (12 tot 35 euro) zijn te bestellen via het uitbureau (0900-0191). Informatie: www.hollandfestival.nl. Melancholiek meeslepend muziektheater van Johan Simons’ NTGent, over een man die terugdenkt aan zijn jeugd in de jaren vijftig, toen zijn moeder een verhouding had met een Italiaanse gastarbeider. Aria's van Verdi begeleiden de dramatische momenten. Met Chris Nietveld, Jeroen Willems, Fedja van Huët, Frank Lammers en anderen.

2-4 juni Westergasfabriek

2 Mozart en SalieriDe Russische dichter Poesjkin schreef in1826 een dramatische schets over Mozart, waarmee hij krachtig bijdroeg aan de verspreiding van de roddel dat Mozart vermoord zou zijn door zijn rivaal Salieri (zie ook de film Amadeus). Sovjetburgers zagen in de tekst vooral een botsing tussen de dissidente kunstenaar en de staatskunstenaar. Regisseur Anatoli Vassiliev maakt van de zeven bladzijden tekst groots muziektheater, met requiemmuziek van Martynov.11-13 juni Stadsschouwburg3 MacbethIn Shakespeares Macbeth, moordt een Schotse graaf er op los, aangespoord door zijn vrouw, om koning te worden en te blijven. In Duitsland was deze bewerking van regisseur Jürgen Gosch een relletje omdat hij het stuk laat spelen door zeven naakte heren die met bloed, poep, pies en meel smijten. Dit alles komt echter volkomen vanzelfsprekend over en staat geheel in dienst van het donker middeleeuwse gruwelsprookje.14-15 juni Westergasfabriek4 GatzThe New-Yorkse groep Elevator Repair Service, speelt een ruim zes uur durende bewerking van F. Scott Fitzgeralds roman The Great Gatsby, over een mysterieuze self styled man die in de roaring twenties legendarische feesten geeft voor de jetset. De groep plaatst dit verhaal in een geestige raamvertelling over een kantoortuin.14-17 juni Bellevue5 Hedda GablerIn deze klassieker van Ibsen speelt Halina Reijn een romantisch, hooghartig meisje dat graag met haar vaders pistolen speelt. Zij heeft zichzelf opgesloten in een huwelijk. Als een oude liefde van haar langskomt, loopt de zaak snel uit de rails. Regisseur Ivo van Hove maakt van Hedda een 21-eeuwse, New-Yorkse hedoniste.21-24 juni WestergasfabriekHolland Festivalkaarten (12 tot 35 euro) zijn te bestellen via het uitbureau (0900-0191). Informatie: www.hollandfestival.nl. De Russische dichter Poesjkin schreef in1826 een dramatische schets over Mozart, waarmee hij krachtig bijdroeg aan de verspreiding van de roddel dat Mozart vermoord zou zijn door zijn rivaal Salieri (zie ook de film Amadeus). Sovjetburgers zagen in de tekst vooral een botsing tussen de dissidente kunstenaar en de staatskunstenaar. Regisseur Anatoli Vassiliev maakt van de zeven bladzijden tekst groots muziektheater, met requiemmuziek van Martynov.

11-13 juni Stadsschouwburg

3 MacbethIn Shakespeares Macbeth, moordt een Schotse graaf er op los, aangespoord door zijn vrouw, om koning te worden en te blijven. In Duitsland was deze bewerking van regisseur Jürgen Gosch een relletje omdat hij het stuk laat spelen door zeven naakte heren die met bloed, poep, pies en meel smijten. Dit alles komt echter volkomen vanzelfsprekend over en staat geheel in dienst van het donker middeleeuwse gruwelsprookje.14-15 juni Westergasfabriek4 GatzThe New-Yorkse groep Elevator Repair Service, speelt een ruim zes uur durende bewerking van F. Scott Fitzgeralds roman The Great Gatsby, over een mysterieuze self styled man die in de roaring twenties legendarische feesten geeft voor de jetset. De groep plaatst dit verhaal in een geestige raamvertelling over een kantoortuin.14-17 juni Bellevue5 Hedda GablerIn deze klassieker van Ibsen speelt Halina Reijn een romantisch, hooghartig meisje dat graag met haar vaders pistolen speelt. Zij heeft zichzelf opgesloten in een huwelijk. Als een oude liefde van haar langskomt, loopt de zaak snel uit de rails. Regisseur Ivo van Hove maakt van Hedda een 21-eeuwse, New-Yorkse hedoniste.21-24 juni WestergasfabriekHolland Festivalkaarten (12 tot 35 euro) zijn te bestellen via het uitbureau (0900-0191). Informatie: www.hollandfestival.nl. In Shakespeares Macbeth, moordt een Schotse graaf er op los, aangespoord door zijn vrouw, om koning te worden en te blijven. In Duitsland was deze bewerking van regisseur Jürgen Gosch een relletje omdat hij het stuk laat spelen door zeven naakte heren die met bloed, poep, pies en meel smijten. Dit alles komt echter volkomen vanzelfsprekend over en staat geheel in dienst van het donker middeleeuwse gruwelsprookje.

14-15 juni Westergasfabriek

4 GatzThe New-Yorkse groep Elevator Repair Service, speelt een ruim zes uur durende bewerking van F. Scott Fitzgeralds roman The Great Gatsby, over een mysterieuze self styled man die in de roaring twenties legendarische feesten geeft voor de jetset. De groep plaatst dit verhaal in een geestige raamvertelling over een kantoortuin.14-17 juni Bellevue5 Hedda GablerIn deze klassieker van Ibsen speelt Halina Reijn een romantisch, hooghartig meisje dat graag met haar vaders pistolen speelt. Zij heeft zichzelf opgesloten in een huwelijk. Als een oude liefde van haar langskomt, loopt de zaak snel uit de rails. Regisseur Ivo van Hove maakt van Hedda een 21-eeuwse, New-Yorkse hedoniste.21-24 juni WestergasfabriekHolland Festivalkaarten (12 tot 35 euro) zijn te bestellen via het uitbureau (0900-0191). Informatie: www.hollandfestival.nl. The New-Yorkse groep Elevator Repair Service, speelt een ruim zes uur durende bewerking van F. Scott Fitzgeralds roman The Great Gatsby, over een mysterieuze self styled man die in de roaring twenties legendarische feesten geeft voor de jetset. De groep plaatst dit verhaal in een geestige raamvertelling over een kantoortuin.

14-17 juni Bellevue

5 Hedda GablerIn deze klassieker van Ibsen speelt Halina Reijn een romantisch, hooghartig meisje dat graag met haar vaders pistolen speelt. Zij heeft zichzelf opgesloten in een huwelijk. Als een oude liefde van haar langskomt, loopt de zaak snel uit de rails. Regisseur Ivo van Hove maakt van Hedda een 21-eeuwse, New-Yorkse hedoniste.21-24 juni WestergasfabriekHolland Festivalkaarten (12 tot 35 euro) zijn te bestellen via het uitbureau (0900-0191). Informatie: www.hollandfestival.nl. In deze klassieker van Ibsen speelt Halina Reijn een romantisch, hooghartig meisje dat graag met haar vaders pistolen speelt. Zij heeft zichzelf opgesloten in een huwelijk. Als een oude liefde van haar langskomt, loopt de zaak snel uit de rails. Regisseur Ivo van Hove maakt van Hedda een 21-eeuwse, New-Yorkse hedoniste.

21-24 juni Westergasfabriek

Holland Festivalkaarten (12 tot 35 euro) zijn te bestellen via het uitbureau (0900-0191). Informatie: www.hollandfestival.nl.