Televisie Voorkeur

Alexander de Grote afgebeeld in Marmer door Pierre Puget (1620-1694) in het Louvre in Parijs. Op de BBC is een vierdelige serie te zien over het leven van de Griekse veldheer. België 2, 23.05u. Pierre Puget (1620-1694) The Meeting of Alexander the Great and Diogenes Marble, 1692 Musée du Louvre, Paris Musée du Louvre, Paris

Actualiteiten

Netwerk. Het is een van de meest voorkomende en tegelijkertijd onduidelijke ziektebeelden in onze westerse cultuur: stress. Vaak uit het zich als een verhoogde spanning ergens in het lichaam, maar het kan ook een zeer ernstige vorm aannemen, zoals het posttraumatisch stress syndroom (PTSS). In Netwerk aandacht voor het onlangs geopende nieuwe Psychotrauma Diagnose Centrum. Dit verricht specialistisch onderzoek naar de psychische gevolgen van traumatische gebeurtenissen. Het PDC is een initiatief van Stichting Centrum ’45. Ned. 1, 20.30-21.05u.

Nova. In Nova vandaag aandacht voor de situatie in Java en voor geweld in Moskou. In de studio is te gast Sophie in ’t Veld, europarlementariër voor D’66 met mensenrechten in de portefeuille, die afgelopen weekend in Moskou bijna slachtoffer werd van de rellen tijdens de Moskouse Gay Parade. Ned. 3, 22.20-23.05u.

Documentaire

Warzone: Nicaragua. In de documentaireserie Warzone is te zien hoe Jamy Goewie, oprichtster van de stichting Child@venture, voor Warzone een bezoek bracht aan het Midden-Amerikaanse land. Hier kwam ze in contact met talloze kinderen met een handicap, psychische stoornissen en hartafwijkingen. Bron van ellende: giftige pesticiden die gebruikt worden bij de productie van bananen en katoen (zie foto). Ned. 3, 23.05-0.00u.

In de voetsporen van Alexander de Grote. Vierdelige documentaireserie van de BBC waarin de Britse historicus Michael Wood tracht te achterhalen wie deze veldheer werkelijk was. Deel 1: Zoon van God (zie foto). België 2, 23.05-0.05u.

Informatief

De toekomst in een notendop. De VPRO voorspelde twintig weken lang de toekomst. Van diepzwart tot rooskleurig, allerlei mogelijke scenario’s voor het Nederland van 2025 zijn voorbijgekomen. In de laatste aflevering blikt De Toekomst terug op de serie en vraagt zich af: willen we deze toekomst? Ned 3, 19.45-20.20u.

Spoorloos in de Oekraïne. De ouders van Alla gingen uit elkaar toen ze nog kind was. Haar moeder verhinderde dat Alla contact kon hebben met haar vader Dimitri. Alla wil weten hoe het haar vader sinds de scheiding is vergaan. Spoorloos begon de zoektocht in Kiev. Ned. 1, 21.05-22.00u.

kunst

NPS Klassiek: Adams. Muziekprogramma waarin Harmonium van de Amerikaanse componist John Adams centraal staat. Naast beelden van de repetities en het concert door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van de componist, ook interviews. Aan het woord komen John Adams, Simon Halsey (chef-dirigent van het Groot Omroepkoor) en enkele zangers uit het koor. Ned. 3, 0.00-00.45u.

amusement

Richard Hammond and The Holy Grail. Documentaire over de zoektocht naar de oorsprong van de mythes en legendes over de heilige graal. BBC1, 20.00-21.00u.

UQ 2006 8-delige quiz waarin veertien Nederlandse universiteiten strijden om de Gouden Universiteitsgraal. Elke universiteit vaardigt de drie slimste Masterstudenten af uit de alfa-, bèta- of gammawetenschappen. De afgevaardigden strijden in twee teams tegen elkaar in verschillende rondes. Naast een algemene kennisronde, wordt de kennis op hun persoonlijk vakgebied getest en het uiterste gevraagd van hun creatieve en verbale talenten. Bovendien moeten de deelnemers een betoog van twee minuten houden volgens de wetten van de klassieke retorica. Veertien universiteiten doen mee: van de Universiteit van Amsterdam tot die van Wageningen. Aflevering acht is de finale. Presentatie: Maarten van Rossem. Ned. 3, 21.10-22.00u.

Sport

Roland Garros. De hele dag tennis op Nederland twee. Het tweede Grand Slamtoernooi van het seizoen: de Open Franse Kampioenschappen op Roland Garros in Parijs. Rechtstreeks verslag. ’s Avonds ook een nabeschouwing in Studio Sport en het Sportjournaal. Ned. 2, 11.00-17.50 en sportjournaals om 18.50u en 22.30u.

Holland Sport. Sportprogramma met publiek en live muziek van Ocobar. Met actuele sportgesprekken en fraai gestileerde reportages. Er wordt ingezoomd op het sportlichaam tijdens interviews op De Massagetafel. Beroemde, verguisde en vergeten sporters in Het boekje van Matthijs en de finale op De Wielerbaan. Actie, verstilling, nostalgie en confrontatie in het theater van Holland Sport met presentatoren Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong. Ned. 3, 20.20-21.10u.

Café Oranje: EK Voetbal -21. Avondvullend live-programma vanuit Café Oranje. Met voor- en nabeschouwingen van de wedstrijden van het EK voor onder de 21 jaar door Humberto Tan en zijn gasten. In het stadion in Portugal staat Jan Joost van Gangelen voor en na de wedstrijd in direct contact met trainers en spelers van het Nederlands Elftal -21. Vandaag wordt de laatste groepswedstrijd in Poule B gespeeld. Daarna Denemarken – Oekraïne in samenvatting (zie foto). Talpa, 20.45- 23.35u.