Televisie Film van de dag

Hero. Scharrelaar Bernie Laplante (Dustin Hoffman, à la zijn rol als Ratso Rizzo in ‘Midnight Cowboy’) redt op een dag mensen uit een neergestort, brandend vliegtuig, onder wie journaliste Gale (Geena Davis). Bernie verdwijnt weer in de nacht, en laat alleen een schoen achter. Als Gale een miljoen dollar uitlooft aan de „de engel van vlucht 104”, meldt de dakloze zwerver John (Andy Garcia) zich. Die heeft de andere schoen van Bernie gekregen en doet zich voor als de redder. Eenmaal geschoren en in nieuwe kleren wint de charmante John de harten van de bevolking én die van Gale. Dan ontdekt Bernie dat hij een miljoen misgelopen is. ‘Hero’ is een satire over de behoefte aan helden, en het effect van (vermeend) heldendom op je karakter. De scherpte van het script maakt in de finale van de film plaats voor wat wee sentimentalisme. (Stephen Frears, 1992, VS), Net 5, 20.30-22.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg