Tekenaar F. Müller overleden

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam is vanmorgen politiek tekenaar Frits Müller (1932) overleden, vaste cartoonist van de Opiniepagina van deze krant. Hij kampte reeds enige tijd met gezondheidsproblemen.

Müller studeerde aan de Kunstnijverheidsschool (de tegenwoordige Gerrit Rietveld Academie) in Amsterdam. Hij werkte aanvankelijk als reclametekenaar en illustrator en tekende daarnaast cartoons in onder meer Het Parool en de Engelse bladen Punch en Lilliputter.

Zijn carrière als politiek tekenaar begon in 1968, toen hij voor het Algemeen Handelsblad getekende politieke commentaren maakte. Hij bleef bij deze krant tot de fusie met de NRC in 1970. Tien jaar later keerde hij bij NRC Handelsblad terug, na in de tussengelegen jaren Het Vrije Volk en de Haagse Post, later HP/ De Tijd, te hebben voorzien van zijn tekeningen.

Behalve politiek tekenaar was Müller een begenadigd klarinettist. „Tetterend en toeterend heb ik het [...] in de praktijk geleerd. Dat is nu al weer ruim veertig jaar geleden en ik vind het nog steeds een kick om te spelen”, zei hij in 1992 in HP/De Tijd. Hij trad onder meer op in de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.

In 1992 kreeg Frits Müller voor zijn politieke spotprenten de tweejaarlijkse Professor Pi-prijs. In 2000 ontving Frits Müller de Inktspotprijs voor de beste politieke prent uit dat jaar.