Strijd Somalië: zeker 20 doden

Bij gevechten tussen concurrerende kampen van milities in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn afgelopen weekend opnieuw zeker twintig doden gevallen. Daarmee stijgt het totaal aantal doden tot boven de tachtig, sinds de strijd vorige week woensdag is opgelaaid. Bij drie eerdere botsingen de afgelopen maanden kwamen al meer dan 240 mensen om het leven.

Dr. Hassan Gutale van het Medina Hospital in Mogadishu waarschuwde gisteren dat ziekenhuizen in de hoofdstad het aantal gewonden niet meer aankunnen, als er niet snel een einde aan de gevechten komt.

Milities die de belangen van een groep islamitische geestelijken vertegenwoordigen staan tegenover een coalitie van milities die zeggen het terrorisme te bestrijden. Die coalitie wordt door Amerika gesteund. De islamitische geestelijken zouden een aantal kopstukken van het terreurnetwerk Al-Qaeda beschermen.

Achter die ideologische façade woedt volgens waarnemers een ordinaire machtsstrijd om de controle over Mogadishu. Sinds de verdrijving van president Siad Barre in 1991 heeft Somalië geen centrale overheid meer. Krijgsheren maken de dienst uit. Hun autoriteit wordt in de hoofdstad door de islamitische geestelijken betwist.

De Somalische interim-regering die vanuit de zuidelijke stad Baidoa opereert, probeerde zaterdag te bemiddelen tussen de twee vechtende partijen. Maar leden van de regering zijn zelf partij in het conflict. Vier krijgsheren die bij de gevechten in Mogadishu zijn betrokken maken deel van de regering uit. Premier Ali Mohammed Gedi heeft gedreigd met sancties als de vier krijgsheren zich niet bij de rest van de regering in Baidoa voegen. Een eerdere bemiddelingspoging leidde twee weken geleden tot een staakt-het-vuren. Dat bestand was van korte duur. (AP, Reuters, AFP)