Springruiters in grootse vorm

De Nederlandse springruiters hebben dit weekeinde op verscheidene plaatsen goede prestaties geleverd. Mathijs van Asten won gisteren in Eindhoven de derby, Marc Houtzager schreef de Grote Prijs van Beieren op zijn naam en Piet Raymakers was de beste in de hoogstgedoteerde rubriek in Toledo.

Van Asten onderscheidde zich in het door de vele regen loodzware terrein aan de Karpendonkse Plas. Hij vormde met de 10-jarige merrie Odalinda, die debuteerde in een derby, namelijk de enige foutloze combinatie. Een barrage bleef daardoor uit. Van Asten finishte na 163,46 seconden en verdiende met zijn onberispelijke rit 13.000 euro.

De tweede prijs, negen mille, was voor de Britse routinier John Whitaker met Lactic Two. Hij struikelde op één hindernis, maar was ruim vijf seconden sneller dan zijn landgenoot William Funnell. Ook deze liep, met de rug van de Nederlandse ruin Mondriaan, vier strafpunten op.

Houtzager won op de slotdag van het concours hippique van München-Riem de Grote Prijs van Beieren. Hij gooide met de 10-jarige hengst Opium ook in de barrage geen balk af en passeerde de finishlijn bovendien drie seconden eerder dan de Zwitser Urs Fäh, met AS Garry III de enige andere combinatie zonder strafpunten in de extra omloop. Houtzager won een auto ter waarde van ruim 20 mille. Angelique Hoorn eindigde als negende. Door het slechte weer – regen en storm – besloot de organisatie de GP naar de indoorpiste te verplaatsen.

Piet Raymakers senior stuurde Van Schijndels Now or Never in Toledo naar de winst in de Grote Prijs. De Brabantse routinier was in de barrage een halve seconde sneller dan de Britse amazone Ellen Whitaker. Hij verdiende 6000 euro met zijn zege. (ANP)