retour den haag-brussel

Burgemeester Cohen Burgemeester Cohen reikt prijzen uit bij kickbokswedstrijden in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 040228 Boyer, Maurice

Populariteit

Minister-president Jan Peter Balkenende zal een fijn weekend hebben gehad. Afgelopen vrijdag bleek uit een peiling van onderzoeksbureau TNS Nipo, onder ruim duizend respondenten, dat het vertrouwen in hem opeens fors is gestegen: van 26 procent in februari van dit jaar naar 33 procent nu.

Het was de opening van RTL Nieuws, dat TNS Nipo om de peiling had gevraagd. Anders dan TNS Nipo had RTL de populariteitcijfers van vorige maand gebruikt: Balkenende had volgens TNS Nipo toen al het vertrouwen van 31 procent van de kiezers. Een stijging dus van twee procentpunt – zo’n twintig mensen die opeens van gedachten zijn veranderd. Vanaf februari gaat het om een verschil van meer dan zeventig mensen. De stijging is volgens TNS Nipo sigificant.

Het stijgende vertrouwen in Balkenende gaat ten koste van dat in PvdA-leider Wouter Bos. Het vertrouwen in hem daalt van 48 naar 42 procent. Volgens TNS Nipo-onderzoeker Remco Frerichs blijkt dat kiezers de AOW-plannen van Bos – ouderen met meer geld zouden daaraan moeten gaan meebetalen – een faux pas vinden.

Maar ook het consumentenvertrouwen stijgt, én het vertrouwen in het kabinet-Balkenende: lange tijd had maar 18 procent vertrouwen in het kabinet, nu is dat 24 procent. „Als Balkenende geen fouten maakt of domme dingen doet”, zegt Frerichs, „zou dit het begin kunnen zijn van de definitieve inhaalslag van Balkenende op Bos.”

Als de media nu maar vaak genoeg melden dat Balkenende aan zijn comeback is begonnen, zou dat volgens Frerichs een „zichzelf versterkend effect” kunnen hebben. „Maar er kan juist ook een tegeneffect komen.” Politici van partijen die in aanmerking komen voor regeringsdeelname hebben volgens Frerichs te maken met grotere veranderingen in hun populariteit dan politici als Jan Marijnissen (SP), Femke Halsema (GroenLinks) of André Rouvoet (ChristenUnie). „Die kunnen zich wel een bepaald slippertje veroorloven.” (PdK)

België bij elkaar

Vlamingen weten veel over de Nederlandse politiek. Rita Verdonk kennen ze. En natuurlijk, Ayaan Hirsi Ali. Toen die twee laatst ruzie kregen, vroeg de Vlaamse krant De Standaard aan haar lezers: Moet België Hirsi Ali asiel verlenen? De meningen bleken verdeeld.

Een Nederlandse politicus over wie in België louter in positieve bewoordingen wordt gesproken is Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam. In Nederland wordt hem nog wel eens verweten dat hij te slap zou zijn, vooral voor allochtonen. In België niet. Daar staat het nog vrij je geloof in de multiculturele samenleving te belijden. Daar willen ze graag weten: de boel bij elkaar houden, hoe doe je dat? Toen vorig jaar in Frankrijk de banlieus in brand vlogen, ging een verslaggever van De Morgen naar Cohen om te vragen waarom het in zijn stad toch rustig bleef.

Job Cohen komt blijkbaar ook graag naar België. Een half jaar geleden nam hij in Brussel de ‘Burgerschapsprijs’ in ontvangst, die hij kreeg voor zijn ‘voortdurende streven naar verzoening en solidariteit’. Vorige maand was hij in het Vlaams-Nederlandse huis De Buren bij een ‘burgemeestersdebat’ met onder anderen Patrick Janssens, de Antwerpse burgemeester en bedenker van de slogan „’t Stad is van iedereen”. En morgen is Job Cohen opnieuw in Brussel, alweer voor een debat, met dit keer vier Belgische burgemeesters. Dit najaar zijn er lokale verkiezingen in België. Gevreesd wordt voor een doorbraak van het extreemrechtse Vlaams Belang. Alle andere partijen willen voor alles één ding: de boel bij elkaar houden. Job Cohen mag komen vertellen hoe je dat doet. (JvdK)

Aldus...

„De uitkomst (van het onderzoek, red.) kan ook zijn dat Ayaan Hirsi Ali geen paspoort krijgt. De uitkomst staat voor onze fractie nog niet vast.” Het Tweede-Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) in e-mailcorrespondentie met een asieladvocaat. „GroenLinks is nooit een geitenwollensokkenpartij geweest. En zo dat beeld bestaat, zijn we daar nu voorbij.” De nieuwe GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof, zaterdag op een partijforum.

GROEN LINKS LIBERAAL

Vier GroenLinksers bekritiseren de ‘liberale draai’ die Femke Halsema zou maken. „Flauwekul”.

Vier ‘verontruste’ GroenLinksers vielen op de opiniepagina van de Volkskrant Zaterdag frontaal hun partijleider Femke Halsema aan. Nou is verontrust zijn een wezenlijk onderdeel van de GroenLinkse identiteit maar het ging de bende van vier om de „liberale draai” die de GroenLinkse partijtop zou hebben gemaakt. Halsema is vorig jaar als plagerij door liberale jongerenorganisatie JOVD uitgeroepen tot liberaal van het jaar. Dat kwam omdat ze samen met haar fractiegenoot Ineke van Gent het pamflet Vrijheid, eerlijk delen had geschreven.

De vier verontrusten vrezen dat hun partij „vrijheid als leidend beginsel” gaat omarmen. Zij willen dat GroenLinks „groen is en links”. En niet dat de partij „tegen het midden aanschurkt” en al helemaal niet dat GroenLinks „zich bekeert tot de markt”.

Zaterdag was de partij bijeen in de Utrechtse St.Janskerk, om van gedachten te wisselen over het nieuwe verkiezingsprogramma, waarvan de contouren in september zullen worden gepresenteerd. GroenLinks-leider Halsema zag zich voor een bomvolle kerk genoodzaakt, door het artikel in de ochtendkrant, haar positie „voor zover die voor verwarring zorgt” uit te leggen. De zorgen van de bende van vier worden immers mogelijk breder gedeeld.

Wie had gedacht dat de partijleider geïntimideerd was door de openlijke twijfels aan haar ideologische standvastigheid, kwam bedrogen uit. Aan wie hadden de Volkskrantschrijvers de bescherming van de vrijheid, het recht op emancipatie en zelfbeschikking dan willen overlaten, vroeg de partijleider retorisch. „Aan de VVD? Aan Rita Verdonk?” Halsema timmerde haar criticasters vast aan het begrip ‘sociale vrijheid’ uit het GroenLinkse beginselprogram. „Veel critici denken dat je met een accent op vrijheid, solidariteit als leidend beginsel verruilt. Dat je je overgeeft aan ongeremd marktliberalisme”, hier pauzeerde Halsema even, om de volgende zin duidelijker te laten landen: „Pardon my French, maar dat is nu je reinste flauwekul!” En ze scoorde een klaterend applaus, ook al had ze beloofd een niet-retorische speech te zullen houden. (FV)

    • Petra de Koning
    • Jeroen van der Kris
    • Frank Vermeulen