Regering Irak is nog steeds niet compleet

Irak heeft nog steeds geen volledige regering. Pogingen om dit weekeinde ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken en een onderminister van Nationale Veiligheid te benoemen, mislukten.

De mislukking is een nieuwe tegenslag voor een regering die zich ten doel stelt een eind te maken aan het wijdverbreide geweld. Bovendien ruzieden dit weekeinde rivaliserende religieuze en etnische groepen om de bevoegdheden van de sunnitische voorzitter van het parlement.

Een week geleden beloofde de Iraakse premier, Nouri al-Maliki, zijn regering van nationale eenheid binnen een week te completeren. Maar langdurig overleg op zaterdag leverde niets op. De Iraakse president, Jalal Talabani, zei zaterdag dat de drie functies moeten worden bekleed door onafhankelijke personen, zonder banden met partijen of gewapende milities. Na overleg met de Amerikaanse ambassadeur riep hij de partijen op haast te maken met de benoemingen. Maar ook toen bleef overeenstemming uit en de zitting van het parlement, dat de benoemingen had moeten goedkeuren, werd afgelast.

Volgens waarnemers in Bagdad werden sunnitische en shi’itische groepen, die elk een van de ministeries krijgen, het niet eens en werden de geschillen nog gecompliceerd door geschillen binnen de partijen zelf, vooral over de benoeming op Binnenlandse Zaken.

Bij een aanslag zijn vanochtend in een busstation in Bagdad elf mensen omgekomen en vijftien anderen gewond. De bloedige aanslag kwam na een voor Iraakse begrippen tamelijk rustig weekeinde. Gisteren kwamen bij aanslagen op diverse plaatsen acht mensen om.

Onder hen was een sunnitische stamleider die bekend stond als pro-Amerikaans. Hij werd samen met een van zijn lijfwachten doodgeschoten in Mansour, een wijk in het westen van Bagdad.

Amerikaanse troepen waren vandaag nog op zoek naar een helikopter, die zaterdag met twee bemanningsleden aan boord neerstortte in de westelijke provincie Anbar. De Amerikanen hebben gezegd er zeker van te zijn dat de helikopter niet is neergeschoten. In de zuidelijke stad Basra werden vier Britse soldaten gewond door de ontploffing van een langs de weg verborgen bom.

Een Amerikaanse militaire woordvoerder heeft zaterdag gezegd dat de Amerikaanse troepen tegen het eind van dit jaar de controle over Bagdad kunnen overdragen aan de Iraakse politie. De controle over de centrale provincies Najaf en Kerbala kan binnen drie maanden aan de Irakezen worden overgedragen. (Reuters, AFP, AP)