Paus bezoekt nazi-kamp Auschwitz

Foto Janek Skarzynski/ AFP The car carrying Pope Benedict XVI surrounded by security guards leaves the Nazi Auschwitz death camp under the gate with its "Arbeit macht frei" ("work shall set you free") inscription 28 May 2006 in Oswiecim. German-born Pope Benedict XVI ends his four-day trip to Poland with an emotional visit to the Auschwitz-Birkenau death camp, where more than 1.1 million people perished at the hands of the Nazis. AFP PHOTO JANEK SKARZYNSKI AFP

Paus Benedictus XVI verlaat in een auto, omringd door beveiligingspersoneel, het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. De Duitse Benedictus XVI bezocht gisteren voor het eerst als paus het vernietigingskamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 1.5 miljoen mensen werden vermoord, voornamelijk joden.

Benedictus XVI noemde zichzelf een „zoon van Duitsland” en verwierp de „ongekende massamoorden” van de Holocaust.

Benedictus XVI bad voor vrede in het Duits, een taal die hij tijdens dit bezoek zoveel mogelijk probeerde te vermijden, wegens Poolse en joodse gevoeligheden. Benedictus XVI werd in zijn jeugd gedwongen om bij de Hitlerjugend te gaan.

De paus wandelde langs de gedenkplaten bij het monument in Auschwitz-Birkenau. Toen hij stopte om te bidden, hield de regen op en verscheen er een regenboog boven het kamp, zo melden persbureaus. Voor de ceremonie, bezocht de kerkvorst het grootste kamp, waar hij onder de beruchte poort doorliep met de woorden ‘Arbeit macht frei’. Toen de paus voorstelde om het voormalige vernietigingskamp binnen te rijden werd hem uitgelegd dat alleen de nazi’s dat vroeger deden. De gevangenen moesten te voet. Dus ging de paus ook te voet. Het bezoek van de paus aan Auschwitz was onderdeel van een vierdaags bezoek aan Polen. (AP, Reuters)