Park moet grens stellen aan bebouwing

Park Lingezeegen moet het ‘Amsterdamse bos’ voor de regio Arnhem-Nijmegen worden. Recreanten zijn blij, maar agrarïers zien het ‘amusement’ niet zitten.

Het nieuwe park Lingezeegen moet een Groene Oase worden in het stedelijk gebied tussen Arnhem en Nijmegen. Foto: Walter Herfst Nederland, Arnhem 28 mei 2006 Dag van het Park - Opening van het nieuwe "park Lingezeegen" met Schotse Hooglanders. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Martin Steenbeeke

De eerste Schotse Hooglanders lopen er ruim een week en sinds gisteren kunnen ook mensen wandelen in Lingezeegen, een nieuw landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. „Er wordt al zo lang over gepraat. Eindelijk kunnen we wat laten zien”, zegt manager Femke Vergeest van Staatsbosbeheer, als de eerste wandelaars het zompige Laarzenpad lopen naar de rivier de Linge.

Gisteren, op de „Dag van het Park”, is de nieuwe naam bekend gemaakt – tot dusver had het park de werktitel Park Over-Betuwe – en de eerste ingerichte achttien hectare in gebruik genomen. Met pas ingezaaid gras, een enkele bomenrij en wat picknickbankjes, lijkt het nog lang niet op de ‘Groene Oase’ die Lingezeegen in het stedelijk gebied tussen Nijmegen en Arnhem moet vormen.

Door de bouw van nieuwe woonwijken wonen er over tien jaar 160.000 mensen in dit gebied tussen Rijn en Waal. Het 1.250 hectare park moet mogelijkheden geven om te recreëren maar tegelijk een buffer vormen voor oprukkende woningbouw, zegt gedeputeerde Harry Keereweer van de provincie Gelderland. „Over bijvoorbeeld dertig jaar moet geen wethouder het in zijn hoofd halen om dit als een uitbreidingsgebied voor Arnhem of Nijmegen te zien. Vergelijk het met het Amsterdamse bos. Niemand wil daar nog woningen bouwen.”

Huiseigenaar Martin van Onna (63) hoort de gedeputeerde tevreden aan. Het wordt volgens hem hoog tijd dat er een halt wordt toegeroepen aan de oprukkende verstedelijking. Als jochie speelde hij hier tussen de boomgaarden. Nu staan er veel tuinbouwkassen en loopt er een snelweg. „Elke keer als je hier fietst, zie je wat veranderen, maar het is genoeg. We zijn verzadigd”, vindt Van Onna.

Het park is in vier deelgebieden opgedeeld, die behalve door de Linge via fiets- en wandelpaden met elkaar in verbinding staan. ‘De Park’, lijkt het meest op een traditioneel stadspark, in ‘Waterrijk’ kan gevaren en gezwommen worden, ‘De Buitens’ is gereserveerd voor bijvoorbeeld een congrescentrum en beautyfarm en in ‘Landbouwland’ kunnen boeren recreatieve activiteiten opzetten. In totaal is ongeveer vijfhonderd hectare toegankelijk voor het publiek, de rest (woningen, landbouwterreinen) blijft privé-eigendom.

De initiatiefnemers erkennen dat er een spanningsveld bestaat tussen bestaande en nieuwe functies en gebruikers van het gebied. Met name agrariërs zien in Lingezeegen een bedreiging omdat uitbreidingsplannen aan banden worden gelegd. „Maar ze kunnen wel inspelen op het recreatieve karakter van het park”, zegt Keereweer. Het plan voorziet bijvoorbeeld in een ‘Chrystal Palace’ waar de tuinbouwsector zich kan presenteren. Kweker Piet Janssen uit Bemmel, de enige glastuinder in het park, reageert niet enthousiast. „Wij zijn een productiebedrijf, geen amusementsbedrijf", zegt hij. Janssen wil zijn potplantenbedrijf op termijn wel uitbreiden, maar verwacht geen toestemming te krijgen. Vergeten wordt, zegt Janssen, dat in het park ook mensen wonen die er hun brood verdienen. „En die wordt het brood uit de mond gestoten.” Hij wil wel verhuizen naar het naastgelegen tuinbouwgebied Bergerden maar de Dienst Landelijk Gebied wil hem niet uitkopen.

De financiën zijn een onzekere factor. Er is vijftig miljoen euro toegezegd door de overheid maar als alle tekentafelplannen worden gerealiseerd, bedragen de kosten het dubbele. Er moet dus geschrapt worden, zegt gedeputeerde Keereweer, maar het is ook mogelijk om via particuliere projecten geld te vergaren. Zo denkt hij aan het bouwen van huizen op de oevers van de rivier De Linge, en de aanleg van landgoederen.

    • Martin Steenbeeke